Близо 3 200 000 лева похарчиха партиите за отразяване на предизборните си кампании в медиите

20 дни отразяване на предизборните кампании са стрували 2 429 846 лв. на партиите
15.03.2017
КОЛКО СТРУВАТ ИЗБОРИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА?
28.03.2017

Близо 3 200 000 лева похарчиха партиите за отразяване на предизборните си кампании в медиите

Днес е последният ден от предизборната кампания за парламентарните избори, които ще се проведат в неделя.

Съгласно Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Институт за развитие на публичната среда отново провежда мониторинг на изпълнението на изискванията в кодекса. Проследяваме и данните в Регистъра на Сметната палата за деклариране на дарения и средства, получени от кандидатите.

В мониторинга са включени 11 регистрирани за парламентарните избори политически партии и 9 коалиции.

Наблюдението обхваща сайтовете на 44 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 3 радиостанции, 17 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

В края на предизборната кампания, екипът ни публикува резултати от мониторинга, с актуалност на данните към 23-ти март 2017 г.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 23-и март, 2017 г., 34 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Останалите 10 медии  нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива. Това са: в. Дума, в. Борба, в. Старозагорски новини,  в. Черноморски фар, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, сайтовете – BGnes.com, Novini.bg и Blitz.bg, както и телевизия Алфа ТВ. Наблюдението ни показа, че в част от тези медии присъстваше партийно отразяване през изминалия месец.

Снимка в. Дума

Focus News и Радио Фокус са сключили общо 19 договора със следните участници в кампанията – КП АБВ – Движение 21, ДПС, КП БСП за България, ПП ГЕРБ, КП Обединени патриоти, КП Реформаторски блок и КП Нова република. Те са публикувани на сайта на медийната група, но сумите в тях са заличени.

Информацията в сайта Topnovini.bg отново не дава яснота дали сумите по договорите са с включен ДДС. За целта на мониторинга сме приели, че те са без ДДС.

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 23-и март, 2017 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).

 1. Договорите на BTV с коалиция Нова Република и ПП ДРОМ включват и отразяването на кампанията в сайтовете и телевизионните канали, част от медийната група.
 2. Договорите на Nova с коалиция Нова Република включват и отразяването на кампанията в сайтовете и телевизионните канали, част от медийната група.
 3. Договорът на Bulgaria On AIR с ГЕРБ е за отразяване на кампанията в телевизията и радиото.
 4. След анекс към договор на БНТ с ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, отразената сума в графиката е намалена спрямо данните от предишната ни публикация.
 5. В. Труд има сключени договори с ПП ГЕРБ – Бургас и ПП ГЕРБ – Варна за публикации само в сайта www. trud.bg .
 6. Договорите на в. 24 часа с КП РБ – Глас Народен, ПП ГЕРБ – Плевен и ПП БСП – София са само за публикации на сайта www.24chasa.bg.
 7. Договорите с в. Стандарт са освен за печатното издание и за електронния сайт на медията.
 8. Всички договори, сключени с в. Сега са за отразяване в електронното издание на вестника. Изключение прави договорът с ПП ГЕРБ, който е и за публикации в националния ежедневник.
 9. Договорите на в. Марица с ПП ГЕРБ и КП Реформаторски блок са сключени само за печатното издание, докато всички останали са и за сайта на вестника.
 10. Всички договори, сключени от в. Ние са и за отразяване на сайта на вестника. Изключение прави договор с КП Реформаторски блок на стойност 750 лв. без ДДС, който е само за печатното издание.
 11. Договорите на вестниците Дневник и Капитал включват публикации за сайтовете и печатните издания.

Мониторингът ни включва и безвъзмездните договори за отразяване на кандидатите, публикувани от тв. Евроком. От телевизията са обявили общо 11 договора за безвъзмездно отразяване. Те са със следните участници – ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, КП Коалиция на недоволните, ПП Воля, КП БСП за България, ПП ГЕРБ, ПП Партия на Зелените, ПП Възраждане, КП КОЙ – Българската левица и Зелена партия, ПП Национална републиканска партия, ПП Българско национално обединение и КП Реформаторски блок – Глас Народен.

Промените в Изборния кодекс от 2016 г. изискват доставчиците на медийни услуги да обявяват на интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, сключени във връзка с предизборната кампания.

В края на предизборната кампания според данните от договорите с 34-те медии, само два от регистрираните  субекти не са изразходвали средства. Това са: ПП Български Демократичен Център и ПП Национална Републиканска Партия.

Общият размер на финансирането на предизборната кампания на всяка една от партиите и коалициите не може да надхвърля 3 000 000 лв.

Според публикуваните данни за договори в 34-те медии, 18 от регистрираните участници са изразходвали средства за медийна кампания, възлизащи общо на 3 184 862.79 лв. (без ДДС).

Към 23-ти март, 2017 г. най-много средства са вложени за отразяването на предизборната кампания на ПП ГЕРБ – за реклама във включените в мониторинга медии са изразходвани 799 512 лв. (без ДДС). На второ място по разходвани средства е кампанията на КП Реформаторски блок – Глас Народен – 508 018 лв. (без ДДС), а на трето – БСП за България с 487 937 лв. (без ДДС).

Справка с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че само половината от участващите в изборите формации са декларирали получаването на парични дарения – КП АБВ-Движение 21, КП БСП за България, ПП Воля, КП Движение Да България (Зелените, ДЕОС), ПП Движение за радикална промяна българската пролет, ПП Дост, КП Обединени патриоти, КП Реформаторски блок – Глас народен, ПП Партия на Зелените и КП Нова република.

Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получаването му.

Общата сума на даренията за политическите партии и коалиции възлиза на 1 207 087 лв., а тази на средствата на кандидатите – 469 763 лв.

В края на кампанията най-много дарения са привлекли от КП Реформаторски блок – Глас Народен – 284 190 лв. В допълнение към тази сума, средства в размер на 122 488 лв. са дарили и кандидатите от коалицията.

Според Изборния кодекс партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Коалициите от своя страна, може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени на партията в коалицията, която е определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията ѝ.

Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню).

От публикуваните към края на предизборната кампания договори става ясно, че Нова телевизия (623 573 лв. без ДДС) e привлякла най-много средства за отразяване на кампанията, следвана от bTV (567 131 лв. без ДДС) и БНТ (500 278 лв. без ДДС). От вестникарските издания най-много средства са насочени за реклама във в. 24 часа (126 666.66 без ДДС).
Най-голямата сума в единичен договор в тази кампания към момента представлява споразумението между КП БСП за България и Нова телевизия, която стойност е увеличена от 142 856 лв. на 159 431 лв. без ДДС.

Окончателните данни от мониторинга ще публикуваме след изборния ден, когато ще е изтекъл срокът, в който медиите следва да са публикували всички договори, сключени по време на кампанията.