20 дни отразяване на предизборните кампании са стрували 2 429 846 лв. на партиите

1 162 000 лв. похарчиха партиите за отразяване на предизборните си кампании за 10 дни (мониторинг на ИРПС – част първа)
06.03.2017
Близо 3 200 000 лева похарчиха партиите за отразяване на предизборните си кампании в медиите
24.03.2017

20 дни отразяване на предизборните кампании са стрували 2 429 846 лв. на партиите

На 24-и февруари стартира предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори.

Съгласно Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Институт за развитие на публичната среда отново провежда мониторинг на изпълнението на изискванията в кодекса. Проследяваме и данните в Регистъра на Сметната палата за деклариране на дарения и средства, получени от кандидатите.

В мониторинга са включени 11 регистрирани за парламентарните избори политически партии и 9 коалиции.

Наблюдението обхваща сайтовете на 44 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 3 радиостанции, 17 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Екипът ни публикува втора част на мониторинга, с актуалност на данните към 14-ти март 2017 г.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 14-и март, 2017 г., 33 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Останалите 11 медии  нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива. Това са: в. Дума, в. Стандарт, в. Борба, в. Старозагорски новини,  в. Черноморски фар, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, сайтовете – BGnes.com, Novini.bg и Blitz.bg, както и телевизия Алфа ТВ.

Focus News и Радио Фокус са сключили общо 14 договора със следните участници в кампанията – КП АБВ – Движение 21, ДПС, КП БСП за България, ПП ГЕРБ, КП Обединени патриоти и КП Реформаторски блок. Те са публикувани на сайта на медийната група, но сумите в тях са заличени.

Информацията в сайта Topnovini.bg отново не дава яснота дали сумите по договорите са с включен ДДС. За целта на мониторинга сме приели, че те са без ДДС.

Въпреки че в. Стандарт очевидно отразява обширно предизборната кампания (снимка от вчерашния брой на изданието по-долу), към този момент не са публикувани договори с нито един политически субект.

Част от изброените медии без публикувани договори за предизборно отразяване очевидно имат политическа реклама на Интернет страниците си. Такива са например в. Борба,  в. Старозагорски новини, а също и в. АрдаNews:

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 14-и март, 2017 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).

1. Договорите на BTV с коалиция Нова Република включват и отразяването на кампанията в сайтовете и телевизионните канали, част от медийната група.
2. Договорите на Nova с коалиция Нова Република включват и отразяването на кампанията в сайтовете и телевизионните канали, част от медийната група.
3. Договорът на Bulgaria On AIR с ГЕРБ е за отразяване на кампанията в телевизията и радиото.
4. В. Труд има сключени договори с ПП ГЕРБ – Бургас и ПП ГЕРБ – Варна за публикации само в сайта www. trud.bg .
5. Договорът на в. 24 часа с КП РБ – Глас Народен е само за публикации на сайта www.24chasa.bg.
6. Всички договори, сключени с в. Сега са за отразяване в електронното издание на вестника. Изключение прави договорът с ПП ГЕРБ, който е и за публикации в националния ежедневник.
7. В мониторирания период сайтът на телевизия Европа е недостъпен, затова към 14.03 не са включени нови суми от договори с политически субекти, ако е имало такива.
8. Договорът на в. Марица с КП Реформаторски блок е сключен само за печатното издание, докато всички останали са и за сайта на вестника.
9. Всички договори, сключени от в. Ние са и за отразяване на сайта на вестника. Изключение прави договор с КП Реформаторски блок на стойност 750 лв. без ДДС, който е само за печатното издание.
10. Договорите на вестниците Дневник и Капитал включват публикации за сайтовете и печатните издания.

Според публикуваните данни за договори в 33-те медии, четири от регистрираните в кампанията субекти не са изразходвали средства за медийна кампания. Това са, както следва: ПП ДРОМ, ПП Движение Напред България, ПП Български Демократичен Център – БДЦ и ПП Национална Републиканска Партия.

Справка с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че само 8 от 20-те политически субекта са декларирали получаването на парични дарения – КП АБВ-Движение 21, КП БСП за България, ПП Воля, КП Движение Да България (Зелените, ДЕОС), ПП Движение за радикална промяна българската пролет, ПП Дост, КП Обединени патриоти и КП Реформаторски блок – Глас народен.

Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получаването му.
Към този момент най-много дарения за кампанията си са привлекли от КП Реформаторски блок – Глас народен – 190 257 лв. В допълнение към тази сума, средства в размер на 86 255 лв. са дарили и кандидатите.

Според Изборния кодекс партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.
Коалициите от своя страна, може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени на партията в коалицията, която е определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията ѝ.
Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню).

От публикуваните до този момент договори става ясно, че bTV (454 600.54 лв. без ДДС) e привлякла най-много  средства за отразяване на кампанията,  следвана от Нова телевизия (379 545.97) и БНТ (371 788.33 лв. без ДДС). От вестникарските издания най-много средства са насочени за реклама в. 24 часа (126 666.66 без ДДС).

Най-голямата сума в единичен договор в тази кампания към момента представлява споразумението между КП БСП за България и Нова телевизия на стойност 142 856.25 лв. без ДДС.

Екипът ни продължава да следи изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на финансирането на предизборната кампания и отразяването ѝ в медиите.

Следващата статия по тази тема ще бъде публикувана в последния ден на кампанията 24 март, 2017 г.