1 162 000 лв. похарчиха партиите за отразяване на предизборните си кампании за 10 дни (мониторинг на ИРПС – част първа)

ЦИК одобри 520 048 лв. за медийни пакети
28.02.2017
20 дни отразяване на предизборните кампании са стрували 2 429 846 лв. на партиите
15.03.2017

1 162 000 лв. похарчиха партиите за отразяване на предизборните си кампании за 10 дни (мониторинг на ИРПС – част първа)

На 24-и февруари стартира предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори.

Съгласно Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените дотговори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Институтът за развитие на публичната среда отново провежда мониторинг на изпълнението на изискванията в кодекса. Проследяваме и данните в Регистъра на Сметната палата за деклариране на дарения и средства, получени от кандидатите.

В мониторинга са включени 11 регистрирани за парламентарните избори политически партии и 9 коалиции.

Наблюдението обхваща сайтовете на 44 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 3 радиостанции, 17 вестника и 14 информационни сайтове и агенции. Мониторираните медии са, както следва:


Десет дни след началото на предизборната кампания публикуваме междинни резултати от мониторинга, с актуалност към 5-ти март 2017 г.
Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.
Към 5-и март, 2017 г., 27 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.
Останалите 17 медии нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива. Това са: в. Дума, в. Стандарт, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Старозагорски новини, в. Черноморски фар, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, Дарик радио, сайтовете – Vesti.bg, BGnes.com, Novini.bg, Blitz.bg и Клуб Z, телевизиите – Би Ай Ти и Алфа ТВ.
Focus News и Радио Фокус публикуват договори с участниците в кампанията, в които сумите са заличени. От информацията в сайта Topnovini.bg не става ясно дали сумите по договорите са с ДДС или без ДДС. За целта на мониторинга сме приели, че сумите са без ДДС.

Въпреки че в. Стандарт очевидно отразява обширно предизборната кампания (снимка от днешния брой на изданието по-долу), към този момент не са публикувани договори с нито един политически субект.

Част от изброените медии без публикувани договори за предизборно отразяване също така имат политическа реклама на Интернет страниците си. Такива са например в. Борба и в. Старозагорски новини:

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 5-и март, 2017 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).

Според публикуваните данни за договори в 27-те медии, десет от регистрираните в кампанията субекта не са изразходвали средства за медийна кампания. Това са, както следва: ПП ДРОМ, ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, ПП Движение Напред България, ПП Български Демократичен Център – БДЦ, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, ПП Възраждане, КП Движение Да България (Зелените, ДЕОС), КП КОЙ – Българската левица и Зелена партия, ПП Национална Републиканска Партия и ПП Българско национално обединение. Прави впечатление, че четири от тези формации – ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, ПП Възраждане, КП КОЙ – Българската левица и Зелена партия и ПП Българско национално обединение имат сключени договори за безвъзмездно отразяване с ТВ Евроком.
Останалите 10 формации, които през изминалия период са сключили договори с мониторираните медии, са разходвали общо 1 161 959.82 лв. (без ДДС).
Към 5-и март най-много средства за отразяването на предизборната кампания са вложили от щаба на ГЕРБ – 509 183.50 лв. (без ДДС) – това са почти половината от всички похарчени средства в кампанията до момента. На второ място по отделени средста в предизборната кампания е коалиция БСП за България – 216 150.64 лв. (без ДДС), а на трето – КП Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО – 106 781. 06 лв. (без ДДС).

Справка с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че само 5 от 20-те политически субекта са декларирали получаването на парични дарения – коалиция АБВ-Движение 21, коалиция БСП за България, коалиция Движение Да България (Зелените, ДЕОС), партия Движение за радикална промяна българската пролет и коалиция Реформаторски блок – Глас народен.
Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получаването му.
Към този момент най-много дарения за кампанията си са привлекли от коалиция АБВ-Движение 21 – 72 550 лв. В допълнение към тази сума, средства в размер на 41 800 лв. са дарили и кандидатите.
Според Изборния кодекс партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.
Коалициите от своя страна, може да финансира предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени на партията в коалицията, която е определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й.
Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню).

От публикуваните до този момент договори става ясно, че bTV (178 418.10 лв. без ДДС) e привлякла най-много средства за отразяване на кампанията, следвана от БНТ (145 646.67 лв. без ДДС) и в. 24 часа (109 166.66 лв. без ДДС).

Екипът ни продължава да следи изпълнението на разпоредбите на Избориния кодекс по отношение на финансирането на предизборната кампания и отразяването ѝ в медиите.
Следващата статия по тази тема ще бъде публикувана на 15 март, 2017 г.