Парламентът въведе компенсаторна такса за транзитно преминаващите през страната автомобили

Изказване на председателя на Народното събрание Цецка Цачева след полагането на клетва от новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България
19.01.2017
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева свиква извънредно заседание на парламента на 24 януари 2017 г., вторник
23.01.2017

Парламентът въведе компенсаторна такса за транзитно преминаващите през страната автомобили

Парламентът въведе компенсаторна такса за транзитно преминаващите през страната автомобили. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за пътищата.

Водач на пътно превозно средство, който се движи по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, както и по такива, които са извън нея или по техни участъци, без да е заплатил винетна такса, заплаща компенсаторна такса. Тя ще му даде право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането й. Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерския съвет.

Пътно превозно средство, пристигнало на граничен контролно-пропускателен пункт в направление влизане на територията на България, без да притежава валиден документ за платена такса, може да продължи пътуването си само след заплащане на таксата в специализираното звено на Агенция „Митници“ на съответния граничен пункт.

С промените се въведе и тримесечна винетна такса. Така в зависимост от срока винетните такси ще са следните – годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна.

Source: Новини на Народно събрание