Новоизбраният президент Румен Радев положи клетва пред Народното събрание

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за движението по пътищата, с които се регламентират санкции за навлизане в участък с временна забрана заради метеорологичните условия
18.01.2017
Парламентът въведе компенсаторна такса за транзитно преминаващите през страната автомобили
20.01.2017

Новоизбраният президент Румен Радев положи клетва пред Народното събрание

Новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, Негово Светейшество българският патриарх Неофит, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, президентите на Република България Петър Стоянов и Георги Първанов, представители на дипломатическия корпус и на държавни институции, главни редактори на медии.

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред парламента като президент и вицепрезидент и подписаха клетвения лист. Те целунаха кръста и поздравиха патриарх Неофит. В пленарната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа.

Преди полагането на клетвата председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете решението на ЦИК, с което Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната.

В първото си обръщение пред Народното събрание новоизбраният президент Румен Радев благодари за доверието да бъде президент на държава с 13-вековна история. Той заяви, че държавност се гради с натрупване и затова благодари за направеното от неговите предшественици – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, политиката се случва винаги в сегашно време, отбеляза Румен Радев. По думите му всяко поколение има своето изпитание, а преходът се е оказал нашият жребий. Румен Радев посочи, че новата Конституция е установила демократични принципи, плурализъм и разделение на властите, икономическите реформи са довели до превръщането на плановата икономика в пазарна, България е постигнала важни стратегически цели – членството в ЕС и НАТО. От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход, но погледът на обикновения гражданин вижда друго, допълни той. Според него бедността на хиляди българи е упрек към всички, от нея избуява и престъпността.

Новоизбраният президент заяви, че членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Той подчерта, че ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в двете семейства. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове, добави Румен Радев. Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, противното е непростима загуба на историческо време, заяви той. Според него предстоящото председателство на ЕС е предизвикателство, но и голяма възможност, изискваща отговорност и обединени усилия на всички нива.

Новоизбраният президент отбеляза, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели – бързо, справедливо и независимо правосъдие, но предупреди, че съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея. Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта, посочи той. По думите му тук погледът на европейските партньори и този на българските граждани виждат едно и също – правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност. По думите му реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не се създадат повече проблеми, да се повиши индивидуалната отговорност на народните представители пред гражданите. Според него парите за партиите следва да се намалят чувствително, но със съзнанието, че те ще станат още по-зависими от външни фактори.

Румен Радев заяви, че като президент няма амбицията да превишава своите конституционни правомощия, но няма да допусне те да се орязват. „Ще стимулирам обществени дебати по важни теми, ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната, ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност”, подчерта той.

Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но и да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната, заяви пред Народното събрание Румен Радев.

„Да си българин не е участ, да си българин е чест. С вицепрезидента Илияна Йотова ще вложим всичките си сили, за да оправдаем доверието”, подчерта Румен Радев.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави новоизбраните президент и вицепрезидент и им пожела успех. „Пожелавам Ви да бъдете президент на всички български граждани без значение на техните политически пристрастия, етнически произход и религиозни убеждения, защото успехът на Вашия мандат, ще бъде успех за всички български граждани”, обърна се тя към Румен Радев.

Вие встъпвате в длъжност в ситуация на подготовка за предсрочни парламентарни избори, в първите дни от мандата си ще изпълните задължението си да разпуснете парламента, да насрочите предсрочни парламентарни избори и да назначите служебно правителство, отбеляза Цецка Цачева. Тя подчерта, че за няколко месеца президентската институция ще носи отговорност за цялата изпълнителна власт и добави, че основна задача на служебното правителство ще бъде да организира честни и демократични избори.

Надявам се чрез назначения от Вас служебен кабинет да съдействате за намаляване на политическото напрежение, което съпътства всяка предизборна кампания, обърна се председателят на Народното събрание към Румен Радев. Според Цецка Цачева подобен подход би дал възможност след предсрочните парламентарни избори България да има легитимно, стабилно и работещо редовно правителство, което да сподели заедно с президента и новоизбраното Народно събрание отговорността за управлението и развитието на страната.

Като новоизбран президент Вие имате легитимността на общественото доверие да взимате трудни решения, заяви Цецка Цачева. Желая Ви да съхраните и разширявате това доверие през целия си мандат, то е най-важният инструмент за осъществяване на всяка политическа идея, добави тя.

Source: Новини на Народно събрание