Изказване на председателя на Народното събрание Цецка Цачева след полагането на клетва от новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за движението по пътищата, с които се регламентират санкции за навлизане в участък с временна забрана заради метеорологичните условия
18.01.2017
Парламентът въведе компенсаторна такса за транзитно преминаващите през страната автомобили
20.01.2017

Изказване на председателя на Народното събрание Цецка Цачева след полагането на клетва от новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България

Изказване на председателя на Народното събрание Цецка Цачева след полагането на клетва от новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България

19 януари 2017 г.

Уважаеми господин Радев,
Уважаема госпожо Йотова,

Позволете ми от мое име и от името на народните представители в 43-ото Народно събрание да ви пожелая успех. В настоящата вътрешнополитическа и външнополитическа ситуация това пожелание не е просто протоколна фраза. Вие встъпвате в длъжност в ситуация на подготовка за предсрочни парламентарни избори, както казахте още една седмица живот има 43-ото Народно събрание.

В първите дни от Вашия мандат ще изпълните конституционното си задължение да разпуснете парламента, да насрочите предсрочни парламентарни избори и да назначите служебно правителство. По този начин за няколко месеца президентската институция ще носи отговорност за цялата изпълнителна власт.

След разпускането на 43-ото Народно събрание служебното правителство няма да бъде контролирано и подкрепяно от работещ парламент. В тази ситуация Вие едновременно ще трябва да изпълнявате ролята и на негов коректив, и на негова опора. Това е огромна отговорност пред българското общество.

Заедно с всекидневните задължения, които ще трябва да изпълнява служебното правителство, то ще има и своя основна задача – да организира честни, демократични избори. Надявам се, чрез назначения от Вас служебен кабинет, да съдействате за намаляване на политическото напрежение, което съпътства естествено всяка предизборна кампания. Подобен подход би дал възможност след предсрочните парламентарни избори България да има легитимно, стабилно и работещо редовно правителство, което да сподели заедно с Вас и избраното 44-о Народно събрание отговорността за управлението и развитието на страната.

Днес България е изправена пред редица предизвикателства породени от международната нестабилност, в този контекст още от първия ден на своя мандат Вие ще имате задължението да се справяте с важни и всеобхватни задачи. От Вашите действия ще зависи защитата на националния интерес и сигурността на българските граждани.

Като новоизбран президент Вие имате легитимността на общественото доверие да взимате трудни решения. Желая ви да съхраните и разширявате това доверие през целия си мандат. То е най-важният инструмент за осъществяване на всяка политическа идея.

Пожелавам Ви да бъдете президент на всички български граждани без значение на техните политически пристрастия, етнически произход и религиозни убеждения. Още веднъж Ви желая успех, господин Радев, госпожо Йотова, защото успехът на вашият мандат ще бъде успех за всички български граждани!

Source: Новини на Народно събрание