Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев: България и Украйна работят за задълбочаване на приятелските си отношения

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователен адрес до председателя на Великото национално събрание на Турция Исмаил Кахраман
12.12.2016
Народното събрание почете с минута мълчание паметта на жертвите от Хитрино
14.12.2016

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев: България и Украйна работят за задълбочаване на приятелските си отношения

България и Украйна работят усилено през последните години за задълбочаване на традиционно приятелските си отношения, заяви заместник-председателят на парламента Димитър Главчев на откриването на конференция по повод 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави. Форумът се проведе в сградата на Народното събрание.

По думите на Димитър Главчев добрите връзки между украинския и българския народ са исторически обусловени.  Заместник-председателят на парламента уточни, че задълбочаването им може да стане не само на дипломатическо и политическо равнище, а и в конкретни области като туризъм, енергетика, административни реформи. В обръщението си към участниците във форума Димитър Главчев подчерта, че важна роля за приятелството между Украйна и България имат и българите, живеещи в Украйна и украинците, живеещи в България. Двете страни са обединени от общи интереси по пътя към по-добро европейско бъдеще, допълни той.

Във форума, организиран от Комисията по външна политика на Народното събрание и с участието на Комисията по външните работи на Върховната рада, присъстваха народни представители, дипломати и експерти.

Посланикът на Украйна Микола Балтажи уточни, че България е сред първите страни, признали независимостта на Украйна. Той припомни, че началото на взаимоотношенията между двете държави са положени на 9 февруари 1918 г., когато Царство България признава Украинската народна република. Темата за признаването на независимостта на Украйна от България беше сред основните акценти в обръщението на бившия министър-председател Филип Димитров и Стефан Тафров, заместник-министър на външните работи на страната от 1991 до 1992 г.

В рамките на форума беше открита документална изложба, подготвена от Комисията по външна политика на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и Украинското посолство.

Source: Новини на Народно събрание