Стари български карти, атласи, картографски продукти и учебни пособия бяха представени в Народното събрание по повод Международната година на картата

Народното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов
16.11.2016
Парламентът прие Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2017 г. на първо четене
18.11.2016

Стари български карти, атласи, картографски продукти и учебни пособия бяха представени в Народното събрание по повод Международната година на картата

Стари български карти, атласи, картографски продукти и учебни пособия представя в Народното събрание изложба на Българската картографска асоциация. Експозицията, която е по повод Международната година на картата 2015 – 2016, беше открита от заместник-председателя на парламента Димитър Главчев.

Изложбата е кулминация на поредица от събития, организирани от Българската картографска асоциация по повод Международната година на картата, отбеляза при представянето на експозицията заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Тя ни дава възможност да се потопим в един свят, който всеки един от нас си представя, когато застава пред карта, посочи той и добави, че експонатите, включени в изложбата, са израз на това какви са постиженията на българската картография и какво е нейното място в световната.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев изрази благодарност към ръководството на Народното събрание за подкрепа на инициативата на комисиите по икономическата политика и туризъм и по културата и медиите изложбата да бъде представена в парламента. Тя е организирана и по повод Международната година на картата 2015 – 2016, обявена по инициатива на ООН, уточни той.

На откриването на изложбата председателят на Българската картографска асоциация Теменужка Бандарова награди Петър Кънев с грамота за принос към българската картография по случай Международната година на картата 2015 – 2016. Тя отбеляза, че експозицията се представя непосредствено след Световния ден на географските информационни системи. Теменужка Бандарова посочи, че членовете на асоциацията желаят да направят Електронен атлас на България, какъвто имат всички развити страни, и се надяват за неговата изработка да получат подкрепата на държавата.

Source: Новини на Народно събрание