Окончателни резултати от мониторинг на разходите за медии и набраните средства в кампанията – избори 2016

Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част четвърта)
10.11.2016
Сравнение на участието на президентски избори и референдум 2016
18.11.2016

Окончателни резултати от мониторинг на разходите за медии и набраните средства в кампанията – избори 2016

Вчера Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от втория тур на президентските избори.

По време на предизборната кампания, екипът на Институт за развитие на публичната среда проследи разходите на участниците за отразяване на кампаниите им, както и колко са привлечените средства (дарения и средства вложени от членове на инициативните комитети и самите кандидати) съгласно публичния регистър на Сметната палата.

Наблюдението ни обхвана сайтовете на 47 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 4 радиостанции, 17 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Мониторираните медии са, както следва:

Данни за сключените договори между медии и участници в изборите се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Според изискванията на Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Мониторирани са и набраните от участниците в кампанията средства, публикувани в Регистъра на Сметната палата за деклариране на дарения и средства на кандидатите.

Кой не спази правилата?

Медиите, които не публикуваха сключени договори по време на кампанията са вестниците Дума, Монитор, Телеграф, Борба, Добруджанска трибуна, АрдаNews, сайтовете – Novini.bg и Blitz.bg, телевизия Алфа ТВ.

Въпреки че в повечето от тях очевидно присъстваше политическа реклама (както показвахме по време на мониторинга), на интернет страниците, както и на агенциите, които ги обслужват (в случая на Монитор и Телеграф – Пресмаркет) договори не се появиха през целия предизборен период.

Focus News и Радио Фокус продължиха с практиката си от кампанията за местни избори 2015 г. да публикуват договорите си заедно.

С резултатите от предходните четири публикации, с дати към 18 октомври, 28 октомври, 4 ноември и 10 ноември, можете да се запознаете в блога „Отворен парламент“.

Кой изразходва най-много средства за отразяване на кампанията си?

Ден след обявяването на резултатите от президентските избори, публикуваме окончателните данни от мониторинга, с актуалност към 15 ноември 2016 г.

От включените в мониторинга 47 медии, 38 публикуваха информация за сключени договори с участници в изборите. Съгласно тях средствата, изразходвани от всички 21 кандидат-президентски двойки  за отразяване на техните предизборни изяви, възлизат общо на 2 180 989.16 лв. (без ДДС).

Според договорите най-много средства за отразяване на кампанията си е разходвала двойката, спечелила изборите – Румен Радев – Илияна Йотова.

В рамките на предизборната си кампания, продължила и след първия тур, Радев – Йотова са инвестирали 521 704 лв. (без ДДС) за нейното отразяване. На второ място по изразходвани средства се нарежда кампанията на участвалата в балотажа двойка Цачева – Манушев с 371 389 лв. (без ДДС).

 

Подробното разпределение на средствата за медии по партии и коалиции към 15 ноември 2016 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).

С приетите тази година промени в Изборния кодекс, доставчиците на медийни услуги вече са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, сключени във връзка с предизборната кампания. Само телевизия Евроком предостави тази нова възможност. От безвъзмездно отразяване се възползваха 9 кандидати – Румен Радев (2 договора), Кемил Рамадан, Румен Гълъбинов, Камен Попов, Александър Томов, Димитър Маринов, Велизар Енчев, Жорж Ганчев и Пламен Пасков.

Кои са най-предпочитаните от кандидатите медии?

От публикуваните по време на кампанията договори става ясно, че фаворит на кандидатите е била bTV с 408 010 лв. (без ДДС), следвана от Нова телевизия – 380 826 лв. (без ДДС). На трето място по привлечени средства за отразяване на кампанията се нарежда остава БНТ с 233 238 лв. (без ДДС), следвана от телевизия Евроком с 170 798 лв. (без ДДС) и Канал 3 – 161 967 лв. (без ДДС).

Първо сред радиата е Дарик радио с 95 891 лв. (без ДДС). От печатните медии с най-много привлечени средства е в. 24 часа с 90 783 лв. (без ДДС).

Кой набра най-много средства за кампанията си?

Съгласно Изборния кодекс инициативните комитети се финансират само от средства на членовете на инициативния комитет, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Коалициите от своя страна, финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени за партията в коалицията, определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й.  

Според изискванията на законодателството всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получването му.

Към 15 ноември справката с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че 10 от 21 кандидат-президентски двойки, са декларирали получаването на парични средства по време на цялата предизборна кампания –  Радев – Йотова, Енчев – Велева, Трайков – Събев, Калфин – Халачев, Марешки – Петров, Орешарски – Папазов, Тонев – Андреев, Дончева – Спасов, Ганчев – Парамов и Банев – Ибрям.

По време на кампанията най-много дарения е привлякъл ген. Румен Радев – 581 142 лв.

Прави впечатление, че в периода 9 – 15 ноември двойката Радев – Йотова е набрала нови 162 дарения на обща стойност от 120 504 лв.

В допълнение към тази сума, инициативният комитет, издигнал генерала, е “вложил” средства в размер на 56 071. От тях 11 000 лв. са лично внесени от кандидата за президент. Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова е вложил в кампанията на двойката 24 900 лв.

Следващата таблица показва съотношението между набраните средства и разходите за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички декларирали суми, използвайте падащото меню).