Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част четвърта)

Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част трета)
04.11.2016
Окончателни резултати от мониторинг на разходите за медии и набраните средства в кампанията – избори 2016
16.11.2016

Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част четвърта)

Три дни след провелия се първи тур на президентските избори, екипът на Институтът за развитие на публичната среда проследи колко средства са отделили участниците в надпреварата за отразяване на кампаниите си, както и колко дарения са привлекли кандидатите.
Според изискванията на Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.
Мониторирани са и набраните от участниците в кампанията средства, публикувани в Регистъра на Сметната палата за деклариране на дарения и средства на кандидатите.
Наблюдението ни обхвана сайтовете на 47 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 4 радиостанции, 17 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Мониторираните медии са, както следва:

Три дни след първия тур на президентските избори, публикуваме междинни резултати от мониторинга, с актуалност към 9 ноември 2016 г.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 9 ноември 2016 г., 38 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Девет са медиите, които и в края на кампанията все още нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива. Това са: в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, сайтовете – Novini.bg и Blitz.bg, телевизия Алфа ТВ.

Focus News и Радио Фокус продължават да публикуват договорите си заедно.

В. Дума продължава да не публикува договори за медийна услуга, въпреки че политическата реклама на двойката Радев – Йотова, както в печатното издание, така и на електронната страница продължава и след първия тур.

dyma_3

Същата е практиката и на регионалните вестници АрдаNews и Борба:

borba_4

Дори след края на кампанията за общата кандидатура на Патриотичния фронт и АТАКА – двойката Каракачанов – Нотев, телевизия Алфа не е обявила нито един договор за политическа реклама – било то възмезден или безвъзмезден. За целия период другата телевизия, близка до коалиция “Обединени патриоти”, е обявила само един договор за отразяване на кампанията на стойност 41 650 лв. (без ДДС).  

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 9 ноември 2016 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).


Мониторингът ни включва и безвъзмездните договори за отразяване на кандидатите. С приетите тази година промени в Изборния кодекс, доставчиците на медийни услуги вече са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, сключени във връзка с предизборната кампания. До този момент такива са публикувани само от телевизия Евроком. Тя е обявила общо 10 договора за безвъзмездно отразяване – 2 договора с кандидата Румен Радев и по един договор с кандидатите Кемил Рамадан, Румен Гълъбинов, Камен Попов, Александър Томов, Димитър Маринов, Велизар Енчев, Жорж Ганчев и Пламен Пасков.

Общият размер на финансирането на предизборната кампания на всяка една от партиите, коалициите и инициативните комитети е ограничено до 2 000 000 лв.

Съгласно публикуваните от наблюдаваните медии договори, средствата, изразходвани от кандидатите за отразяване на техните предизборни изяви, възлизат общо на 2 129 646.95 лв. (без ДДС).

Към 9 ноември най-много средства са вложени за отразяването на предизборната кампания на ген. Румен Радев. За реклама във включените в мониторинга медии са изразходвани – 504 680 лв. (без ДДС). На второ място по разходвани средства е кампанията на Трайчо Трайков – 365 619 лв. (без ДДС), а на трето – на Цецка Цачева с 332 931 лв. (без ДДС).

Към 9 ноември справката с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че 10 от 21 кандидат-президентски двойки, са декларирали получаването на парични дарения –  Радев – Йотова, Енчев – Велева, Трайков – Събев, Калфин – Халачев, Марешки – Петров, Орешарски – Папазов, Тонев – Андреев, Дончева – Спасов, Ганчев – Парамов и Банев – Ибрям.

Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получването му.

Към този момент най-много дарения за кампанията си е привлякъл ген. Румен Радев – 460 638 лв.

Прави впечатление, че нови 117 дарения на обща стойност от 100 730 лв. са събрани само в последните 6 дни от двойката Радев – Йотова.

В допълнение към тази сума, инициативният комитет, издигнал генерала, е “вложил” средства в размер на 43 700. От тях 11 000 лв. са лично внесени от кандидата за президент. Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова е вложил в кампанията на двойката допълнителни 20 000 лв., за които липсва декларация за произход на средствата. По този начин средствата в кампанията от Йотова възлизат на 24 900 лв. Останалите средства – от членовете на комитета Корнелия Нинова, Стефан Данаилов, Невяна Малчева, Георги Сафев, Десислава Чергарова, Крум Зарков, Миглена Жишева, Николай Зеков, Нина Чавдарова, Петър Николов, Стефан Грозев, Стоян Каварджиев и Таня Мачанова.  

Съгласно Изборния кодекс инициативните комитети се финансират само от средства на членовете на инициативния комитет, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Коалициите от своя страна, финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени за партията в коалицията, определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й.

Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню).

От публикуваните до този момент договори става ясно, че bTV (с 407 389 лв. без ДДС) измества Нова телевизия (344 976 лв. без ДДС) по привлечени средства за отразяване на кампанията. На трето място остава БНТ (233 212 лв. без ДДС), следвана от телевизия Евроком  (170 798 лв. без ДДС) и Канал 3 (161 967 лв. без ДДС).

Първо сред радиата е Дарик радио (95 891 лв. Без ДДС). От печатните медии с най-много привлечени средства е в. 24 часа (90 783 лв. без ДДС).