Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част втора)

Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част първа)
18.10.2016
Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част трета)
04.11.2016

Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част втора)

На 7-и октомври стартира предизборната кампания за президентските избори и информационно-разяснителната кампания за референдума.

Съгласно Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Институтът за развитие на публичната среда продължава своя мониторинг на изпълнението на изискванията в кодекса. Проследяват се и набираните от участниците в кампанията средства, като за целта екипът ни следи данните в Регистъра на Сметната палата за деклариране на дарения и средства, получени от кандидатите.

Наблюдението обхваща сайтовете на 47 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 4 радиостанции, 17 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Мониторираните медии са, както следва:

Седмица преди края на предизборната кампания публикуваме междинни резултати от мониторинга, с актуалност към 27 октомври 2016 г.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 27-и октомври 2016 г., 37 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Десетте медии, които  нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива, са: в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, сайтовете – Novini.bg и Blitz.bg, телевизиите – Алфа ТВ.

Focus News и Радио Фокус отново публикуват договорите си заедно.

Въпреки че в. Дума има рубрика “Президентски избори 2016” и политическа реклама на двойката Радев – Йотова, както в печатното издание, така и на електронната страница, договори за медийна услуга не са обявени.

dyma_campaign

Същата е практиката и на регионалната медия АрдаNews.

ardanews_campaign

Общата кандидатура на Патриотичния фронт и АТАКА – двойката Каракачанов – Нотев, получава отразяване от двете телевизии Алфа и СКАТ, близки до тези партии. Въпреки това, на страницата на телевизия АЛФА няма публикувани договори за политическа реклама – било то възмездни или безвъзмездни. Телевизия СКАТ има договор за отразяване на кампанията на коалиция “Обединени патриоти” на стойност 41 650 лв. (без ДДС).

alfa_campaign

Партия ДПС няма своя кандидатска двойка и официално обяви подкрепата си за независимия кандидат Пламен Орешарски. Същевременно мониторингът ни показва, че партията е сключила два договора за отразяване на предизборна кампания по БНТ и БНР. В самите договори, не е посочено за чия кампания са сключените те, нито става ясно в какви форми ще е отразяването. Общата сума на договорите е 9 820 лв. без ДДС (9 660 лв. за БНТ и 200 лв. за БНР). На сайта на БНТ е публикувано видео  от  излъчена платена форма на реклама, отразяваща откриването на кампанията на кандидата Орешарски в “бастиона на ДПС”  в гр. Кърджали, “за да покаже, че движението е силно и решено да спечели изборите”.

oresharski_campaign

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 27-и октомври 2016 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).

Мониторингът ни включва и първите безвъзмездни договори за отразяване на кандидатите, публикувани от тв. Евроком. От телевизията са обявили 5 договора за безвъзмездно отразяване с кандидатите Кемил Рамадан – Момчил Добрев, Александър Томов – Радослав Радославов, Димитър Маринов – Радослав Петров, Румен Гълъбинов – Веска Волева, Камен Попов – Георги Неделчев. С приетите по-рано тази година промени в Изборния кодекс, доставчиците на медийни услуги вече са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, сключени във връзка с предизборната кампания.

Според публикуваните данни за договори в 37-те медии, само трима от кандидатите към този момент не са изразходвали средства за медийна кампания. Това са: Николай Банев (ИК), Жорж Ганчев (партия „ХРИСТИЯН-СОЦИАЛЕН СЪЮЗ“) и Пламен Пасков (ИК).

Останалите 18 кандидати за президентския пост, които от началото на кампанията са сключили договори с мониторираните медии, са разходвали общо 1 704 812 лв. (без ДДС).

Към 27-и октомври най-много средства са вложени за отразяването на предизборната кампания на ген. Румен Радев. За реклама в наблюдаваните медии са изразходвани – 420 847 лв. (без ДДС). На второ място по разходвани средства е кампанията на Цецка Цачева – 283 184 лв. (без ДДС).

 

Към 27 октомври справката с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че 9 от 21 кандидат-президентски двойки, са декларирали получаването на парични дарения –  Радев – Йотова, Енчев – Велева, Трайков – Събев, Калфин – Халачев, Марешки – Петров, Орешарски – Папазов, Господин Тонев – Андреев, Дончева – Спасов, Ганчев – Парамов.

Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получването му.

Към този момент най-много дарения за кампанията си е привлякал ген. Румен Радев – 284 236 лв. В допълнение към тази сума, инициативният комитет, издигнал генерала е “вложил” средства в размер на 14 100 лв. От тях 10 000 лв. са лично внесени от кандидата за президент, а останалите – от членовете на комитета Корнелия Нинова, Стефан Данаилов и Невяна Малчева.

Припомняме, че съгласно Изборния кодекс инициативните комитети се финансират само от средства на членовете на инициативния комитет, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Коалициите от своя страна, могат да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени за партията в коалицията, определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й.

Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню).

От публикуваните до този момент договори става ясно, че bTV (265 618 лв. без ДДС) e привлякла най-много средства за отразяване на кампанията, следвана вече от Нова телевезия (204 205 лв. без ДДС), БНТ (181 335 лв. без ДДС) и Канал 3 (159 467 лв. без ДДС).