По повод ситуацията в „Мини Бобовдол” народните представители от Комисията по енергетика изслушаха министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и министъра на енергетиката Теменужка Петкова

Народното събрание ще има извънредно пленарно заседание на 14 октомври 2016 г. от 9.00 часа
12.10.2016
Младежи от 10 страни дебатират в пленарната зала на Народното събрание по актуални теми от дневния ред на Европейския парламент
16.10.2016

По повод ситуацията в „Мини Бобовдол” народните представители от Комисията по енергетика изслушаха министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и министъра на енергетиката Теменужка Петкова

Народните представители от Комисията по енергетика изслушаха министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и министъра на енергетиката Теменужка Петкова по повод ситуацията в „Мини Бобовдол” и протестите на миньори от рудник „Бабино” от последните дни.
Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев отчете наличието на подписани странни клаузи в договора за концесия на „Мини Бобовдол”. Причините за този проблем са изключително важни и те дават достатъчно основания да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери всички факти и обстоятелства, допълни той. 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че недоволството на миньорите от мина „Бабино” имат своя предистория и тя е свързана с договора за концесия на „Мини Бобовдол” от 2005 г. Според изнесените от нея данни срокът на споразумението е 35 години, но има клауза, че ще влезе в сила, когато дружеството бъде приватизирано или с него се извърши друга сделка. През 2007 г. правата по договора за концесия се прехвърлят на частната компания „Ураново” и има допълнително споразумение. Теменужка Петкова уточни, че анексът е подписан от Румен Овчаров в качеството му на тогавашен министър на енергетиката. Впоследствие концесионерът се преименува, не е плащал концесионни такси за период от 5 години и към настоящия момент дължи сумата от 560 хиляди лева, добави тя.
  
Министърът на енергетиката отбеляза и факта, че става дума за взаимоотношения между работодател и работници в една частна фирма. Държавата няма как да се намеси в една такава ситуация, но за институциите е много важна съдбата на всеки един миньор, подчерта Теменужка Петкова. 
Народният представител Жельо Бойчев зададе поредица от въпроси за това кой, как и защо е допуснал подобна ситуация при наличието на концесионен договор и съответните ангажименти по него. Голямото предизвикателство за нас е да видим каква ще бъде перспективата пред тези хора, тъй като, ако спре производството на въглища, целият район ще замира, добави той.
Народният представител Таско Ерменков отчете сериозността на проблемите в сектора на въгледобива като цяло и попита дали е възможна преквалификация на миньорите с цел да им се предложи друг вид алтернативен труд. 
Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че вече е подадено уведомление за масови съкращения на 650 души към Агенцията по заетостта, отбеляза тя и посочи, че общият брой на работниците в рудник „Бабино” е 670. Тя подчерта, че институциите са се заели с намиране на възможности за реализация на оставащите без работа миньори, особено на тези с квалификации и умения. Министърът на труда и социалната политика обясни, че от тези 650 работници 158 са пенсионери, а други 90 подлежат на пенсиониране. В момента на територията на двете бюра по труда в Кюстендил и в Дупница има над 370 свободни работни места, като някои от тях са технически и инженерни специалности и са адекватни на квалификацията на хората, които работят в мините, уточни Зорница Русинова. Тя съобщи още, че до момента има направени 6 проверки в предприятието от началото на годината със съставени 8 акта за нарушения.

Source: Новини на Народно събрание