По-лесният достъп до лекарства и съвременни терапии е причината онкологичните заболявания вече да не са животозастрашаващи, а хронични, заяви Даниела Дариткова на кръгла маса за бъдещето на онкологичната грижа в България

Народното събрание ще има извънредно пленарно заседание на 14 октомври 2016 г. от 9.00 часа
12.10.2016
Младежи от 10 страни дебатират в пленарната зала на Народното събрание по актуални теми от дневния ред на Европейския парламент
16.10.2016

По-лесният достъп до лекарства и съвременни терапии е причината онкологичните заболявания вече да не са животозастрашаващи, а хронични, заяви Даниела Дариткова на кръгла маса за бъдещето на онкологичната грижа в България

Осигуряването на по-лесен достъп до лекарства и до съвременни терапии е причината днес онкологичните заболявания да бъдат не животозастрашаващи, а хронични – да бъдат добре наблюдавани и моделирани в хода на развитието им. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание Даниела Дариткова по време на кръгла маса на тема „Бъдещето на онкологичната грижа в България – фокус върху пациента“.
При откриването на форума, организиран от Комисията по здравеопазването и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Даниела Дариткова подчерта, че постигнатото досега трябва да бъде запазено като постижение и това е ангажимент на всички, които работят в тази сфера. Тя посочи, че прехвърлянето на терапиите за онкологични заболявания към Националната здравно-осигурителна каса дава възможност на всеки пациент, дори в най-отдалечените региони, да има достъп до лекарства и съвременни терапии.
Комисията по здравеопазване на Народното събрание винаги е била ангажирана с проблемите на пациентите в България, още повече в сфера, в която се наблюдава изключителна динамика, както по отношение на съвременното лечение и достъп до медикаменти, така и на законодателната процедура на нормативната уредба, подчерта Даниела Дариткова. По думите й добрият диалог между специалисти, пациенти и всички, които са ангажирани с политиката в здравеопазването, е гаранция, че този процес ще бъде прозрачен, предвидим и в интерес на достъпа на всеки пациент до най-добрата онкологична терапия.
На кръглата маса за първи път в България беше представен „Сравнителен доклад за достъпа на пациентите до онкологични лекарства в Европа“. В дискусията участваха водещи специалисти в областта на онкологичните заболявания, представители на институциите и пациентските организации.
Двама от всеки трима пациенти, диагностицирани с рак, преживяват поне 5 години, а броят на пациентите, завърнали се на работа след диагнозата, е нараснал със 75 на сто, беше отбелязано на форума.

Source: Новини на Народно събрание