Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с депутата от Германския Бундестаг Щефан Швартце по повод избора на български практиканти за участие в програмата “Международна парламентарна практика” на Бундестага

Потребителските спорове да бъдат уреждани извън арбитражните съдилища, реши на първо четене парламентът с промени в Гражданския процесуален кодекс
05.10.2016
Фотодокументалната изложба „Унгария 1956” беше открита в Народното събрание
11.10.2016

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с депутата от Германския Бундестаг Щефан Швартце по повод избора на български практиканти за участие в програмата “Международна парламентарна практика” на Бундестага

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с депутата от Германския Бундестаг Щефан Швартце по повод избора на български практиканти за участие в програмата “Международна парламентарна практика” на Бундестага.

Заместник-председателят на парламента отбеляза, че цени много високо възможностите, които предлага стажантската програма за младите българи – да се запознаят отблизо с опита на германската законодателна институция. Той добави, че тя е особено ценна, защото допринася за развитието на културното многообразие, за контактите между младите хора и успешната им реализация в тяхната страна.

На срещата бяха договорени и нови стъпки за развитието и популяризирането на програмата за българските участници, както и на други подобни образователни проекти. Двамата обсъдиха перспективите за разширяване на програмата за обмен на студенти в Германския Бундестаг и в българския парламент, както и възможността за организиране на няколкоседмичен стаж за германски студенти у нас.

Щефан Швартце отбеляза, че практикантската програма е особено ценна с това, че изгражда контакти и мостове между младите хора и допринася много за приятелските отношения между нашите страни.

Германският парламентарист допълни, че стажантската програма, в която участват 120 младежи от 41 нации, се провежда под патронажа на председателя на Бундестага Норберт Ламерт.

Чуждестранните гости се срещнаха и с депутати от парламентарната Групата за приятелство България – Германия. Народният представител Александър Ненков отбеляза, че инициативата заслужава подкрепа и е полезна за българските студенти, които имат възможността да се докоснат и да се поучат от германския опит. Според него участието в подобни програми ще даде повече знания на младите хора, за да бъдат още по-добри в сферата, в която искат да се реализират. Александър Ненков добави, че отношенията между България и Германия са традиционно много добри, част от които са и стабилните икономически връзки.

Сред темите на разговора бяха още образованието, въвеждането на дуалното обучение, потенциалът на пазара на труда и икономическите перспективи пред България и Германия.

Source: Новини на Народно събрание