Национален референдум 2016 – позиции на участниците в информационно-разяснителната кампания

Избори и референдуми – използването на личните данни на гражданите – рискове и превенция
18.09.2016
Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част първа)
18.10.2016

Национален референдум 2016 – позиции на участниците в информационно-разяснителната кампания

На 6 ноември, 2016 г. заедно с президентските избори ще се проведе и национален референдум, на който гласоподавателите ще бъдат попитани за мнение по следните три въпроса:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление информационно-разяснителната кампания за насрочения на 6 ноември 2016 г. национален референдум се организира от регистрираните в Централната избирателна комисия (ЦИК) инициативни комитети, партии и коалиции, поддръжници на позиция в подкрепа или на алтернативната позиция по всеки от въпросите на националния референдум.

Информационно-разяснителната кампания официално се открива днес – 7 октомври 2016 г. (30 дни преди деня на референдума) и трябва да приключи в 24,00 ч. на 4 ноември 2016 г.

По време на периода за регистрация за участие в кампанията, своите документи в ЦИК подадоха общо 36 инициативни комитета, политически партии и коалции от партии. В подкрепа на своето участие те са депозирали и подписите на 132 010 гласоподаватели.

На две партии (Български демократически форум и Българска индустриално аграрна партия) е отказана регистрация, след като проверка на ГД ГРАО установява, че не са събрали необходимите 2 500 валидни подписа в подкрепа за тяхното участие.

Централната избирателна комисия е отказала регистрация на инициативен комитет “Справедливост”, които не са представили списък на избирателите, подкрепящи тяхното участие.

След началото на информационно-разяснителната кампания, два инициативни комитета подадоха заявления с искане да бъде заличена тяхната регистрация. От участие в кампанията се отказа ИК Красимира Димитрова Найденова и този, представляван от Николай Иванов Драганов. 

Участниците, които ще информират гласоподавателите по въпросите на националния референдум са общо 32. Графиката по-долу представя разпределението на техните позиции по трите въпроса на националното допитване:

В таблица са отразени и позициите на всеки от участниците по конкретните въпроси:

 

Тепърва предстои да разберем как ще протече информационно-разяснителната кампания и как ще бъдат разходени публичните средствата за нейното реализиране, предоставяни на участниците.

Статията е актуализирана на 09.10.2016 г. след като са публикувани решенията на ЦИК за заличаване на регистрацията на два от инициативните комитети.