Цецка Цачева: Тридесет и осем на сто от приетите законодателни актове в 43-ото Народно събрание са насочени пряко или косвено към решаването на проблемите на бизнеса в България

Председателят на българския Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов и учителят Мариана Пенчева получиха Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на церемония в Народното събрание
29.09.2016
Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще изпълнява функциите на председател на парламента до обявяване на резултатите от изборите за Президент
04.10.2016

Цецка Цачева: Тридесет и осем на сто от приетите законодателни актове в 43-ото Народно събрание са насочени пряко или косвено към решаването на проблемите на бизнеса в България

Тридесет и осем на сто от приетите законодателни актове в 43-ото Народно събрание са насочени пряко или косвено към решаването на проблемите на бизнеса. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на дискусионен форум „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”. Конференцията е организирана от Съвета на жените в бизнеса в България и е под патронажа на председателя на Народното събрание.

Цецка Цачева подчерта, че този дял е повече от два пъти по-висок от законодателните инициативи, насочени към държавната администрация. По думите й приоритет в дейността на законодателната институция е подобряването на бизнес средата, публичната регулация и развитието на конкуретноспособността, тъй като Народното събрание винаги е откликвало на потребностите на хората. Голямата крачка, която направихме в началото на тази година, е промяната на Закона за нормативните актове, който влиза в сила от ноември, отчете тя и допълни, че законодателните промени не бива да са самоцел с оглед на важността след време те да допринесат за подобряване на регулацията в обществения сектор. Според Цецка Цачева основата за постигане на сигурност и устойчивост в днешния глобален и изпълнен с предизвикателства свят е диалогът. Затова единението е от съществено значение, но не в смисъл на изключване на различията, а знаейки ясно поставена цел, да се търси общият път към нея, завърши председателят на Народното събрание.

„Динамика на геополитическата среда и отражение върху бизнеса в България” бе първата тема, която обсъдиха участниците в дискусията. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание Цветан Цветанов отбеляза, че  в момента средата за сигурност в България позволява наличието на добри перспективи за бизнеса. Трябва да изпълним ангажимента си за ограничаване на бежанския поток, подчерта той. По думите му следваща стъпка е да се усъвършенстват интелигентите системи за сигурност.

Председателят на Управителния съвет на СЖББ д-р инж. Боряна Манолова посочи, че политическата стабилност и икономическата сигурност са две страни на една и съща монета. Те са ключови компоненти в комплексната сигурност на държавата, осигурявайки достатъчно висок социален, политически и отбранителен потенциал за нейното ефикасно функциониране, отбеляза тя. Боряна Манолова заяви още, че положителното развитие на икономиката е немислимо без стабилна политическа среда, която да гарантира прозрачни и честни условия за правене на бизнес и защита на интересите на стопанските субекти и гражданите.

Директорът на Института за изследване на населението и човека към БАН проф. Антоанета Христова и Георги Кръстев, секретар на Съвета по национална сигурност към Министерския съвет, също  говориха по темата.

Основно изказване по втория панел на форума „Устойчивост и перспективи за развитие на икономическата среда в България” направи председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова. В дискусията участваха изпълнителните директори на Националната агенция по приходите и на Българската агенция за инвестиции Бойко Атанасов и Стамен Янев.

„Ролята на медиите в осигуряване и поддържане среда на сигурност” е третата тема, която беше обсъдена от участниците във форума. По нея основно изказване направи председателят на Съвета за електронни медии Мария Стоянова. В обсъждането се включиха заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова, генералният директор на БНТ Вяра Анкова, главният изпълнителен директор на bTV Павел Станчев и Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп.

Source: Новини на Народно събрание