Председателят на българския Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов и учителят Мариана Пенчева получиха Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на церемония в Народното събрание

Парламентът прие на второ четене законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД за АЕЦ "Белене"
27.09.2016
Цецка Цачева: Тридесет и осем на сто от приетите законодателни актове в 43-ото Народно събрание са насочени пряко или косвено към решаването на проблемите на бизнеса в България
03.10.2016

Председателят на българския Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов и учителят Мариана Пенчева получиха Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на церемония в Народното събрание

Председателят на българския Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов и учителят Мариана Пенчева получиха Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на церемония в Народното събрание.

Мариана Пенчева е учител и е номинирана от евродепутата Георги Пирински. След затварянето на Основно училище „Васил Априлов” с функциониращ към него пансион в дряновското село Гостилица, тя отглежда и възпитава в дома си девет деца от бедни семейства. Иван Николов, номиниран от евродепутата Андрей Ковачев, е поет, публицист и общественик. Той е председател на българския Културно-информационен център „Босилеград”.

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев поздрави отличените българи и отбеляза, че наградата е послание за безкористна, благородна и родолюбива дейност, за смело отстояване на каузи. Вярвам, че Европа е пространство на вечните общочовешки ценности, на солидарността и на хуманизма, а в трудните времена, в които живеем, те са изворът на вдъхновение за младото поколение българи и европейци, допълни Димитър Главчев.

Той благодари на българските членове на Европейския парламент за усилията им силата и благородната енергия на гражданското общество у нас да бъдат оценени по достойнство.

Евродепутатът Георги Пирински връчи почетния медал на Мариана Пенчева. Той отбеляза, че Гражданската награда на Европейския парламент трябва да бъде осъзната като признание за ярки прояви, които символизират европейските ценности. По думите му младият учител е забележителен пример за солидарност и човешка съпричастност и то към деца, които се нуждаят от подкрепа, среда и грижа, която да ги направи добри граждани.

Това, което ме мотивира и ме вдъхновява, са децата, защото те заслужават грижата, вниманието и търпението, заслужават да бъдат възпитавани и да получат равен шанс, заяви Мариана Пенчева.

Евродепутатът Андрей Ковачев връчи почетния медал на номинирания от него публицист и общественик Иван Николов и посочи, че с дейността си на лидер на българското малцинство в Западните покрайнини той не само отстоява ценности като свободата на мисълта, съвестта и религията, но и работи в името на опазването на българщината и българското културно наследство.

Иван Николов благодари за отличието и добави, че с него се дава национална и европейска легитимност за всеотдайната работа на Културния-информационен център „Босилеград” за каузата, правата и интересите на българското малцинство през последните 18 години.

През 2016 г. общо 50 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 12 и 13 октомври 2016 г. в Брюксел, където ще им бъдат връчени и почетни дипломи. Българското национално жури в състав Владимир Уручев, Илияна Йотова, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки класира двете български номинации. Те бяха предложени на европейското жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом, което одобри техните кандидатури.

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Преди това отличените български граждани се срещнаха със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и бяха приветствани в пленарната зала.

Сред гостите на официалната церемония, организирана от Информационното бюро на ЕП у нас в партньорство с Народното събрание, бяха народни представители, български евродепутати, посланици на държави-членки на Европейския съюз, представители на институции, неправителствени организации и журналисти.

Source: Новини на Народно събрание