Парламентът прие на второ четене законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД за АЕЦ "Белене"

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев се срещна с председателя на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет Ду Дъин
25.09.2016
Председателят на българския Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов и учителят Мариана Пенчева получиха Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на церемония в Народното събрание
29.09.2016

Парламентът прие на второ четене законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД за АЕЦ "Белене"

Парламентът прие на второ четене Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на „Националната електрическа компания“ ЕАД, внесен от Министерския съвет. В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че целта на законопроекта е да се осигурят финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене“.

Помощта е възмездна, а Министерският съвет чрез бюджета на енергийното министерство, осигурява плащанията по реда на Закона за публичните финанси. НЕК не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения, записаха депутатите.

Условията за предоставяне и за възстановяване на помощта ще се определят от МС. Средствата се отпускат въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК , одобрено от правителството, наведнъж или на части на базата на Споразумение за окончателно уреждане на отношенията между страните по арбитражното дело.

Source: Новини на Народно събрание