Обявяването на Независимостта е събитие, което връща страната ни в семейството на независимите европейски държави, заяви във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев

Парламентът прие на първо четене законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД за АЕЦ "Белене"
20.09.2016
Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев се срещна с председателя на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет Ду Дъин
25.09.2016

Обявяването на Независимостта е събитие, което връща страната ни в семейството на независимите европейски държави, заяви във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев

Обявяването на Независимостта на България е събитие, което връща страната ни в семейството на независимите европейски държави, заяви във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Той присъства на военния ритуал за издигане на националното знаме на Република България и приветства жителите и гостите на града по повод 108-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Този изключителен исторически акт има огромно значение в новата българска история, тъй като слага финалната точка на националноосвободителните борби на българския народ, отбеляза Димитър Главчев. По думите му няма българин, който да не изпитва гордост от това решение. Възходът на страната ни след него е забележителен и България се развива с темпове, които удивяват тогавашна Европа, добави заместник-председателят на парламента. Той добави, че младата ни държава върви нагоре в областта на икономиката, образованието, културата, военното дело.

Независимостта е наша гражданска ценност, която трябна да пазим като най-скъпото, подчерта Димитър Главчев. В днешните сложни исторически времена според него е важно да отстояваме своята независимост, да уважаваме чуждата и да имаме самочувствието на пълноправен член на Европейската общност. Нека помним историята и да преклоним пред делото на достойните българи, отбеляза още заместник-председателят на Народното събрание.

Димитър Главчев и народни представители поднесоха цветя на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец”. Заместник-председателят на парламента се включи в празничното ществие до паметника на „Майка България”, където бяха поднесени венци и цветя.

На историческата крепост се събраха стотици граждани на Велико Търново, гости на града, народни представители, общественици и официални лица. Деца от училищата във Велико Търново пуснаха във въздуха балони в цветовете на българското знаме. Бе прочетен манифестът за обявяване на Независимостта.

По-рано Димитър Главчев присъства на празничната света литургия и водосвет в църквата „Свети Четиридесет мъченици”.

В 19.30 часа Димитър Главчев и народни представители ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”.

Source: Новини на Народно събрание