Народното събрание за трети път тази година отвори вратите си за посетители

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт
15.09.2016
Сътрудничеството в областта на културата и образованието беше основна тема на срещата на заместник-председателя на парламента Димитър Главчев с ректора на Пекинския университет за чужди езици и култури
18.09.2016

Народното събрание за трети път тази година отвори вратите си за посетители

Народното събрание за трети път тази година отвори вратите си за посетители. В рамките на Европейските дни на наследството днес стотици граждани посетиха парламента в Деня на отворени врати. Тази година в България съвместната иницатива на Съвета на Европа и Европейския съюз се провежда под надслов „Културното наследство в информационното общество” и дава възможност на гражданите да посетят забележителности с висока културна стойност в цялата страна.

Гостите на парламента имаха възможност да разгледат сградата, пленарната зала на Народното събрание, както и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Проектът на сградата на българския парламент е дело на архитект Константин Йованович. Той е бил представен от автора си през май 1884 г., като през ноември същата година е поставено началото на нейния строеж. Изграждането и обзавеждането на сградата продължава до 1886 г. В годините от 1896 до 1899 се построява двуетажно крило от север с помещения за канцеларии и архив на Народното събрание, а през 1925 г. започва изграждането на триетажно северно крило с чакалня, кулоари и архив. Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение през 1955 г.

Повече от 5000 души посетиха законодателната институция на 20 февруари и успяха да разгледат експозиции, свързани с живота и делото на Васил Левски и отбелязването на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев. В Деня на Конституцията – 16 април и по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I Народното събрание отвори врати и представи изложба с оригиналите на четирите български Конституции, както и двете изменения на Търновската конституция.

Source: Новини на Народно събрание