Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт

За да се справим с бежанската криза е нужна обща ефективна външна политика и политика за сигурност, заяви председателят на парламента Цецка Цачева в Страсбург
14.09.2016
Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители присъстваха на тържественото отбелязване на празника на София
16.09.2016

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт. Двамата се срещнаха преди началото на втория ден от Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург, организирана от ПАСЕ.

Темата на форума днес е „Мобилизация на парламентаристите срещу омразата, за общество на интеграция и без дискриминация”. Основни лектори са председателят на Бундестага на Германия Норберт Ламерт и посланикът на Съвета на Европа в инициативата „Не на омразата” Анн Брасьор.

Председателят на парламента Цецка Цачева поздрави Педро Аграмунт за отличната организация на форума и отбеляза, че темите на конференцията са изключително актуални в днешните нелеки за Европа времена, още повече за България като държава – външна граница на ЕС. Справянето със съвременните предизвикателства изисква общи и координирани усилия и действия на всички европейски правителства и парламенти, добави тя.

Цецка Цачева благодари за личната подкрепа на Педро Аграмунт за инициативата на българската делегация в ПАСЕ от 2015 г., целяща препотвърждаване на най-високо равнище на принципите на европейското единство и сътрудничество чрез свикване на Четвърта среща на държавните и правителствени ръководители на страните- членки на Съвета на Европа.

Високо оценяваме вашето предложение, това е една чудесна идея, заяви Педро Аграмунт. Той допълни, че се работи по тази инициатива и изрази надежда тя да се реализира, защото Европа има нужда от нея.

На срещата председателят на Народното събрание засегна и въпроса за продължаващия постмониторинг на ПАСЕ за България. Независимо, че с приемането на последната резолюция на Асамблеята от 2013 г. за постмониторинга на България областите на наблюдение бяха ограничени до три, продължаващият мониторинг за нас е силно притеснителен, особено като се има предвид, че България е единствената държава-членка на ЕС, която е подложена на такова наблюдение, отбеляза Цецка Цачева. Според нея, ако обективно се прецени напредъкът в тези области, постмониторингът трябва да приключи. Очакваме усилията и постиженията ни да бъдат оценени и да получим по-конкретна перспектива за приключване на посмониторинговия диалог, добави председателят на българския парламент.

Source: Новини на Народно събрание