Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург

България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС и за преодоляване на предизвикателствата, пред които той е изправен, заявиха на срещата си председателят на парламента Цецка Цачева и президентът на Италия Серджо Матарела
13.09.2016
Председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер благодари за решението на Народното събрание за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство
15.09.2016

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург. Двудневният форум, организиран от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, беше открит от председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт и генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. В конференцията участват председатели на парламенти от 47-те страни-членки на Съвета на Европа, на парламенти на страни-наблюдатели и партньори за демокрация, както и президенти на международни организации.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще направи изказване по първата тема, която обсъждат участниците, „Миграцията и бежанската криза в Европа – роля и отговорности на националните парламенти”. Втората тема, която ще бъде дискутирана, е „Националните парламенти и Съвета на Европа: насърчаване на демокрацията, човешките права и върховенството на Закона”.

През втория ден на конференцията участниците ще имат обсъждане по въпроса: „Мобилизация на парламентаристите срещу омразата, за общество на интеграция и без дискриминация”. Основни лектори ще бъдат председателят на Бундестага на Германия Норберт Ламерт и посланикът на Съвета на Европа в инициативата „Не на омразата” Анн Брасьор.

Във форума участва също ръководителят на Делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и председател на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург беше открита на датата, на която се отбелязва Международния ден на демокрацията – 15 септември.

Първата европейска конференция на председателите на парламенти се състоя през 1975 г. Форумът се провежда на всеки две години в Страсбург или в столица на държава–член на Съвета на Европа.

Source: Новини на Народно събрание