За да се справим с бежанската криза е нужна обща ефективна външна политика и политика за сигурност, заяви председателят на парламента Цецка Цачева в Страсбург

България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС и за преодоляване на предизвикателствата, пред които той е изправен, заявиха на срещата си председателят на парламента Цецка Цачева и президентът на Италия Серджо Матарела
13.09.2016
Председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер благодари за решението на Народното събрание за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство
15.09.2016

За да се справим с бежанската криза е нужна обща ефективна външна политика и политика за сигурност, заяви председателят на парламента Цецка Цачева в Страсбург

За да се справим с бежанската криза е нужна обща ефективна външна политика и политика за сигурност, нещо което българските институции, в това число и парламентът, последователно отстояват. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург. Цецка Цачева направи изказване по първата тема на форума „Миграцията и бежанската криза в Европа – роля и отговорности на националните парламенти”.

Председателят на парламента отбеляза, че бежанската криза е тежък проблем,  който европейските държави трябва да решават и то в една нестабилна, взаимообвързана геостратегическа среда. По думите й днес аспектите на външната политика на европейските държави са по-свързани от всякога с вътрешните измерения на сигурността.

Само общият европейски отговор би могъл да доведе до дългосрочно и устойчиво решение, добави председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева изолираните самостоятелни акции, които някои страни се изкушават да приемат, не дават устойчиво решение на бежанската криза.

Председателят на Народното събрание припомни логото на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа „Съединението прави силата“ и отбеляза, че според нас това е начинът, чрез който трябва да търсим, намираме и прилагаме общи решения на общите ни проблеми.

За България, която е гранична държава-членка на Европейския съюз, от най-голямо значение е строгият граничен контрол, заяви председателят на парламента. За да може чрез него миграцията, с която се сблъскваме, да бъде в съответствие със закона, да се извършва задължителна регистрация на преминаващите през границата, ясно да се разграничават лицата, които се нуждаят от закрила от икономическите мигранти.

За нас от най-голяма важност е прилагането споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, отбеляза Цецка Цачева и припомни, че  Турция обвързва прилагането на това споразумение с премахването на визовия режим за турски граждани в ЕС. България и лично министър-председателят полагат значителни дипломатически усилия да допринесе за благоприятно за всички решение по този въпрос, подчерта тя. Не само за нас, но и за цяла Европа е от огромна важност Гърция да успее да се справи с мигрантската криза, както и съседните ни страни Република Македония и Република Сърбия, допълни председателят на парламента.

Мерките, които ПАСЕ препоръча на европейските правителства през 2011 г. и препотвърди през 2015 г. за това как да живеем заедно в 21 век, изискват от новодошлите заселващи се на територията на европейските държави да приемат европейските ценности, правата на човека и върховенството на закона като свои ценности, отбеляза Цецка Цачева.

Председателят на парламента припомни инициативата на българската делегация в ПАСЕ от 2015 г., приета единодушно от Асамблеята на 27 ноември в София, с която бе отправен апел за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество.

Ролята на парламентарните асамблеи, каквато е ПАСЕ, но и на националните парламенти в тази ситуация е да се постигне диалог по трудностите и реалните проблеми на хората за намиране на благоприятно решение за изход от ситуацията, ползващо се с обществена подкрепа, заяви Цецка Цачева.

Председателят на парламента заяви, че в лицето на Народното събрание и българската делегация в ПАСЕ организацията има лоялен и силно мотивиран партньор в търсенето и прилагането на общо решение по този тежък проблем за цяла Европа.

В рамките на форума председателят на Народното събрание участва в среща на жените-председатели на парламенти. Срещата беше по инициатива на заместник-председателя на Европейския парламент Улрике Луначек и на нея беше обсъдено мястото на жените в политиката и в управлението.

Source: Новини на Народно събрание