България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС и за преодоляване на предизвикателствата, пред които той е изправен, заявиха на срещата си председателят на парламента Цецка Цачева и президентът на Италия Серджо Матарела

Промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени от правителството, обсъдиха в Народното събрание депутати, представители на ръководството на министерството и на синдикатите
12.09.2016
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург
14.09.2016

България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС и за преодоляване на предизвикателствата, пред които той е изправен, заявиха на срещата си председателят на парламента Цецка Цачева и президентът на Италия Серджо Матарела

България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС и за начините за преодоляване на предизвикателствата, пред които той е изправен, заявиха на срещата си в българския парламент председателят на Народното събрание Цецка Цачева и президентът на Италия Серджо Матарела. Италианският президент е на официално посещение в България по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.

България ангажирано и интензивно се подготвя за предстоящото председателство на ЕС и ще разчита на опита на държавите, които са имали успешни председателства преди нея, сред които е и Италия, отбеляза председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че изтеглянето по-рано на председателството на България налага подготовката да бъде ускорена.

Италия с готовност ще предостави опита си във връзка с председателството на ЕС, отбеляза президентът на Италия Серджо Матарела. Той даде висока оценка за развитието на двустранните отношения, които определи като много специални и важни. Това е така, защото Италия и България имат еднаква визия за бъдещето на ЕС и сходни позиции по проблемите на Съюза и начините за тяхното преодоляване, добави италианският президент.

Важно е да продължи успешното развитие на изградените контакти между законодателните институции на двете страни, защото те играят ключова роля не само за задълбочаване на двустранните отношения, но и за ползотворната работа в рамките на ЕС, подчерта Серджо Матарела.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че визитата на президента на Италия ще даде нов тласък в развитието на двустранните традиционно добри и приятелски отношения между двете страни. Контактите между парламентаристите ни са добре развити, а активният диалог между групите за приятелство е предпоставка за успешна съвместна работа и в рамките на международни парламентарни форуми и срещи като предстоящата Европейска конференция на председателите на парламенти в Страсбург.

Сред основните теми на разговора беше миграционната вълна и предизвикателствата, които тя поставя пред ЕС. България е външна граница на Съюза и това е основен проблем за нас, по който работим с ясното съзнание за отговорността, която имаме, подчерта председателят на Народното събрание. Цецка Цачева отбеляза, че правителството има постоянен ангажимент към надежната охрана на сигурността на границата, а в българския парламент са предприети и законодателни мерки, свързани с новите предизвикателства, пред които сме изправени.

Не е по силите на нито една страна-членка на ЕС да се справи сама в тази ситуация, бяха категорични италианският президент и председателят на Народното събрание. Повече от всякога днес е необходима не само декларативна подкрепа, но и конкретна помощ за охраната на нашата граница, защото огромната бежанска вълна е риск не само за България, но и за цяла Европа, подчерта Цецка Цачева. Проблемът с миграционния поток изисква комплексни и адекватни отговори, заяви Серджо Матарела. По думите му бежанската вълна, противопоставянето на тероризма и противодействието на икономическите и финансови трудности в рамките на ЕС изискват Съюзът да има единна и силна политика за справяне с тези проблеми. ЕС трябва да се заеме активно с тяхното решаване, добави той.

Source: Новини на Народно събрание