Промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени от правителството, обсъдиха в Народното събрание депутати, представители на ръководството на министерството и на синдикатите

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева бе удостоена от Медицинския университет в Плевен с плакет за „Изключителен принос"
11.09.2016
България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС и за преодоляване на предизвикателствата, пред които той е изправен, заявиха на срещата си председателят на парламента Цецка Цачева и президентът на Италия Серджо Матарела
13.09.2016

Промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени от правителството, обсъдиха в Народното събрание депутати, представители на ръководството на министерството и на синдикатите

Промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени от правителството, обсъдиха в Народното събрание народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, представители на политическото и професионалното ръководство на министерството и на синдикатите.
Проектът за изменения в закона беше внесен от Министерски съвет на 23 февруари 2016 г. и приет на първо четене от Народното събрание на 3 юни 2016 г. Предстои промените да бъдат обсъдени на второ четене от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов припомни, че с проекта за изменения в Закона за Министерството на вътрешните работи се предлагат сериозни промени, които са предизвикали напрежение и политическо, и в системата на МВР. През март комисията организира дискусия и при обсъждането му на първо четене от Народното събрание поехме ангажимент между първо и второ четене да бъдат обсъдени промени в проекта за изменения, уточни той. По думите му системата ще бъде успокоена с направените между първото и второто четене на законопроекта предложения. 
В отговор на критиките на народни представители, че половината от предложените от Министерския съвет изменения ще отпаднат от законопроекта, Цветан Цветанов заяви, че може би половината от промените няма да бъдат приети, но това е резултат от съгласуването и диалога, който е изграден по време на разглеждането на законопроекта. Искаме да стабилизираме системата и да дадем възможност служителите да работят и да знаят, че това, което е прието и е постигнато като консенсус от всички парламентарни групи, поне в предстоящите години няма да се промени, добави той.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова благодари на всички народни представители, подкрепили законопроекта на първо четене. Тя подчерта, че проектоизмененията отразяват разбирането, че МВР трябва да бъде институция, адекватна на предизвикателствата в момента. Миграционната криза и нарастването на терористичната заплаха са нови предизвикателства, които, съчетани с обичайните, изискват адекватен отговор, за да може МВР и всички служби за сигурност да се справят с тях, заяви Румяна Бъчварова. По думите й предложените изменения са израз на отговорност за това системата да работи по-добре и в интерес на гражданите и държавата.
С предложените промени в Закона за МВР се разширяват правомощията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Специалната куриерска служба преминава към Държавната комисия по сигурността на информацията и се запазва статутът на Академията на МВР и центровете за обучение, защото знаем, че обучението е най-важно за формирането на един полицейски служител, отбеляза Цветан Цветанов. Служителите, които са с полицейски правомощия и охраняват сградите на МВР, вече ще могат да бъдат заменени с лица, работещи по трудово правоотношение, а извънреден труд може да бъде положен над посочените като лимит 280 часа годишно, но само с изричното съгласие на съответния служител. Ще бъдат оттеглени предложенията за намаляване на платения годишен отпуск до 12 дни и той ще остане както е бил досега, посочи председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Измененията предвиждат да се създаде Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“ със статут на държавно предприятие по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон. На него ще бъдат възложени определени нетипични за МВР функции във връзка с предоставяне на административни услуги. Ще бъде оттеглено и предложението Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да бъде преобразувана в Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
В общественото обсъждане участваха представители на политическото ръководство на МВР, на Главните дирекции на МВР, на ръководството на Академията на МВР, както и на синдикатите към МВР.

Source: Новини на Народно събрание