Съобщение на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева до медиите

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователен адрес до председателя на македонския парламент Трайко Веляноски по повод опустошителните наводнения в Македония
07.08.2016
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на Димитър Цонев
22.08.2016

Съобщение на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева до медиите

По повод твърдения в медиите от вчера на народен представител от ПГ на БСП лява България, че до мен е отправено искане за свикване на извънредно пленарно заседание на Народното събрание, ви информирам, че до 9,00 ч. днес, 10 август 2016 г., в Народното събрание не е постъпвало такова искане.

Заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от Председателя на парламента при реализиране на някоя от следните хипотези: по негова инициатива – каквато към момента няма; или по искане на една пета от народните представители.

Отправяне на искане от народни представители до Председателя на Народното събрание да упражни правото си и по своя инициатива да свика заседание на парламента, не е предвидено като процедура нито в Конституцията на Република България, нито в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, поради което такова искане няма правни последици.

Ако народни представители реализират предвидената в Конституцията възможност и внесат искане за свикване на заседание на Народното събрание, подписано от една пета от народните представители, заявявам че ще изпълня разпоредбата на чл. 44, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Source: Новини на Народно събрание