Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен 2016"

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие делегация на Индонезия
13.07.2016
Солидарни сме с Франция и сме готови за нови решителни действия срещу тероризма, написа Цецка Цачева в съболезнователната книга във френското посолство
17.07.2016

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен 2016"

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри Националния събор на народното творчество и животновъдство  „Рожен – 2016“. Фолклорното събитие започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичния атентат във френския град Ница.

Председателят на парламента посочи, че очакванията на хиляди хора, стекли се да преживеят заедно магията на събора „Рожен“, са помрачени от поредния акт на насилие.

Трябва да се противопоставим на тероризма заедно, със солидарната политика, която водим, заяви Цецка Цачева. Защото какво е красивата планина, чистото небе и земя, ако ни няма нас, хората, ако не сме тук да запазим корените и традициите на нашите праотци, заяви Цецка Цачева.

По думите й живецът на българщината, патриотизмът и родолюбието, които носим, вплетени в шевиците, в багрите, в звуците на нашето народно творчество, трябва да бъдат предадени на бъдещите поколения.

Кметът на Община Смолян Николай Мелемов посочи, че Рожен е уникално по рода си място, където всички българи изпитват чувство на гордост. Тук няма място за отрицателни емоции, трябва да отворим душата и сърцето си и да се насладим на богатия фолклор и прекрасната природа, добави той.

Съборът на народното творчество и животновъдството започна с родопска музика в изпълнение на стотици каба гайди и емблематичната песен „Излел е Делю Хайдутин“. Съборните сцени са разположени на фона на разгърнатото върху хълмовете българско знаме с площ 7800 кв. метра. В продължение на три дни ще бъдат представени народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти. Съборът включва национален фолклорен конкурс „Рожен”, етнографски и музейни експозиции, изложение на селскостопанска и горска техника, на млечни и месни продукти, био храни и напитки, народни игри.

Сред гостите на Роженския събор са министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народни представители, евродепутатът Владимир Уручев, кметове от региона. Организатор на срещата са община Смолян и Сдружение с нестопанска цел „Рожен – Наследство в бъдещето“.

Source: Новини на Народно събрание