Парламентът разреши образуването на секции извън дипломатическите и консулските представителства в чужбина, общият им брой в една държава не може да надвишава 35

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри Националната конференция на тема „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права”
10.07.2016
Парламентът одобри на първо четене проект на нов закон за независимия финансов одит
13.07.2016

Парламентът разреши образуването на секции извън дипломатическите и консулските представителства в чужбина, общият им брой в една държава не може да надвишава 35

Парламентът разреши образуването на секции извън дипломатическите и консулските представителства в чужбина, въз основа на не по-малко от 60 подадени заявления за гласуване. Общият брой на секциите в една държава не може да надвишава 35. Депутатите приеха изцяло на второ четене промените в Изборния кодекс, внесени от Цветан Цветанов и група народни представители.

Разкриването на секции ще става с решение на Централната избирателна комисия по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Предложението ще се изпраща от дипломатическите мисии до ЦИК не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

Пряк избор на кмет ще има в населените места с над 350 жители, решиха още депутатите. Досега се предвиждаше пряк избор на кмет да има в населените места с над 400 жители.

Бюлетината за гласуване извън страната за избори за Европейски парламент и за президент и вицепрезидент също ще съдържа графа „Не подкрепям никого“. Досега се предвиждаше такава графа да има само в бюлетината за гласуване извън страната за парламентарни избори.

Народното събрание прие на второ четене и промени на Закона за митниците. Те предвиждат по електронен път да могат да се връчват решения по прилагане на митническото законодателство.

Source: Новини на Народно събрание