Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба от географски карти, гравюри и литографии, свързани с богомилството по българските земи

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави от парламентарната трибуна сънародниците ни мюсюлмани по повод техния голям празник – Рамазан байрам
05.07.2016
Два плаката на известния български художник Камен Попов, символизиращи приемането на България и Румъния в Европейския съюз, подариха на Народното събрание двете сестри на твореца – Снежинка и Юлита Попови
07.07.2016

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба от географски карти, гравюри и литографии, свързани с богомилството по българските земи

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба от географски карти, гравюри и литографии, свързани с богомилството по българските земи. Изложбата „Богомилите” на художничката Виолета Гривишка се представя в Народното събрание от художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен.
Графичният цикъл „Богомилите” представя графично „историята”, животът и идеите на богомилите, отбеляза при откриването председателят на Народното събрание. Цецка Цачева посочи, че то преосмисля основни положения на християнската догматика като дава свои тълкувания за света, за човека и за спасението. Като социално движение то формира силно критична гледна точка към държавата и църквата, като позиция на „угнетените и оскърбени” от властта, които са лишени от перспектива за своето съществуване, добави тя.
Богомилството не е секта, а определен нов начин на мислене и действие, посочи председателят на Народното събрание. Надявам се духът на всички да се възрадва от тази изложба и всеки от нас да открие своя път към познанието на истината и смисъла на живота, добави Цецка Цачева.
Иван Велчев от художествена галерия „Илия Бешков”–Плевен подчерта, че изложбата представя част от 140-те графични листа, които художничката Виолета Гривишка е дарила на галерията през 2011 г. Тази експозиция вече е представена в Будапеща, Прага, Варшава, Братислава, Виена и много галерии в България, отбеляза той.
Почти 50 години посветих на проучвания и вътрешни концентрации, за да достигна до дълбоката духовна същност на богомилството, каза при откриването на изложбата Виолета Гривишка. Тя подчерта, че богомилството представлява изключителна проява на духа на българите, които са разпространявали това учение, основано на християнството.
Авторът на експозицията – Виолета Гривишка е родена в Плевен и завършва Художествената академия в София при проф. Евтим Томов. Има над 30 самостоятелни изложби графика, живопис, акварел, керамична пластика.

Source: Новини на Народно събрание