Необходими са по-тесни контакти между бизнеса на България и Китай, заявиха председателите на Народното събрание и на Китайския народен и политически консултативен съвет

Пекин и София могат да развиват сътрудничеството си в различни сфери, е общото мнение на председателя на парламента Цецка Цачева и председателя на Пекинското събрание на народните представители Ду Дъин
27.06.2016
Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев посрещна в Народното събрание председателя на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович
29.06.2016

Необходими са по-тесни контакти между бизнеса на България и Китай, заявиха председателите на Народното събрание и на Китайския народен и политически консултативен съвет

Необходими са по-тесни контакти между представителите на бизнеса от България и Китай, заявиха на среща в Пекин председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Китайския народен политически консултативен съвет Ю Джъншън. Българска парламентарна делегация е на посещение в Китай.

За последните няколко години поне 30 делегации с представители на различни китайски търговски дружества посетиха България, отбеляза Цецка Цачева. Тя уточни, че дни преди отпътуването й за Пекин на визита е била фирма, която проявява интерес към изграждане на завод за електромобили в страната ни и информира председателя на Китайския народен политически консултативен съвет за отличните условия за развитие на бизнес и инвестиции в България.

България е държава с развито селско стопанство и производство на храни, които могат да намерят реализация на китайския пазар, подчерта председателят на Народното събрание. Оставаме с надежда, че съвсем скоро ще се подпише меморандум между министрите на земеделието и храните на двете страни, който да улесни по-бързото приключване на процедурите за внос на български селскостопански продукти и храни в Китай, добави Цецка Цачева.

Двустранното сътрудничество не трябва да бъде водено само от правителствата на България и Китай, необходимо е да се търсят партньорства между представителите на бизнеса, а двете правителства да имат задачата само да ги подпомагат, отбеляза на срещата председателят на Китайския народен и политически консултативен съвет Ю Джъншън. Той заяви, че има перспективи за развитие на двустранното сътрудничество в селското стопанство и транспортната инфраструктура.

Ю Джъншън посочи, че през последните години двустранните отношения между България и Китай са имали бързо развитие, а през 2014 г. са били издигнати в ранг всестранно приятелско партньорство и сътрудничество. Това дава посоката на развитие на нашето сътрудничество в бъдеще, добави той.

Председателят на Китайския народен политически консултативен съвет поздрави делегацията и лично министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за подписания Меморандум за сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на жилищното строителство и градско и селско развитие на Китай.

В отношенията между България и Китай няма открити въпроси, двете страни поддържат дипломатически отношения повече от 67 години, което е добра основа, върху която днешните политици и държавници трябва да надграждаме, подчерта председателят на Народното събрание. Като области, в които България проявява интерес за реализиране на съвместни проекти, председателят на Народното събрание открои инфраструктурата, транспорта, енергетиката, науката, културата, образованието и иновациите. По думите на Цецка Цачева има отлични предпоставки за засилване на туристическия поток. През изминалата година отбелязваме ръст от 11 процента китайски туристи, уточни тя.

Броят на китайските туристи в България може да се увеличи поне 10 пъти, заяви председателят на Китайския народен политически консултативен съвет. За миналата година повече от 100 милиона китайци са пътували извън страната с цел туризъм, добави той.

В състава на делегацията, която е на официално посещение в Китай, са заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България – Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България – Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Source: Новини на Народно събрание