Наградите #ВМУЗЕЯСМЕ на Фондация „Америка за България” бяха връчени в Народното събрание

Членството на България и Румъния в Шенген ще направи Европа по-сигурна и всички европейски граждани по-спокойни, заяви председателят на парламента Цецка Цачева на срещата си с президента на Германия Йоахим Гаук
22.06.2016
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация поднесоха цветя на Монумента на народните герои в Пекин
26.06.2016

Наградите #ВМУЗЕЯСМЕ на Фондация „Америка за България” бяха връчени в Народното събрание

Председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова връчи наградите #ВМУЗЕЯСМЕ. Надпреварата бе в категориите „Най-добра работа с деца”, „Най-добра работа със семейства” и „Най-добро партньорство”.

Милена Дамянова отбеляза ролята на доброто възпитание и качественото образование за изграждането на национални и европейски ценности у бъдещите поколения. Днешното събитие ни обеднинява като съмишленици около идеята да направим нашите деца истински граждани, успешни и смели личности, които познават историята си, своето културно наследство и които да съхранят българските традиции, допълни председателят на Комисията по образованието и науката. Милена Дамянова отчете дългогодишните усилия на работещите в сферата на образованието и културата, които превръщат музея, библиотеката и читалището в място, където децата се чувстват откриватели и мечтатели. Вашата работа е мисия и ви поздравявам, че сте приели ролята на днешните просветители, завърши тя.

Програмният директор „Изкуства и култура” във Фондация „Америка за България” Надя Захариева отбеляза, че страната ни има изключително богато културно-историческо наследство и реалният досег с него дава широки познания за заобикалящия свят, по-голямо самочувствие и разширява хоризонтите на децата.

Жури с председател Милена Дамянова класира най-добрите проекти за работа с деца в българските музеи, галерии и културни пространства. Конкурсната надпревара за първите награди бе обявена на 18 май 2016 г. и само за 23 дни бяха подадени 40 проекта от държавни, общински, ведомствени и частни музеи, галерии, зоопаркове, ботанически градини и други културни организации, както и такива с нестопанска цел.

В категория „Най-добра работа с деца” наградата на Фондация „Америка за България” печели Регионален исторически музей – Кюстендил с проекта „Музейна работилница за деца”. В категорията „Най-добра работа със семействата” наградата спечели Националният политехнически музей – София за проекта „семейна събота в музея”. Най-много – 22, бяха проектните предложения в категорията „Най-добро партньорство”, където първата награда спечели Фондация „Изиарт”. Поради голямата конкуренция журито определи и четири поощрителни награди.

Отличените проекти се характеризират както с новаторство, креативност, насърчаване на любопитството на децата и стимулиране на тяхното въображение, така и с добро управление и план за устойчиво развитие на проекта, принос за местния и национален културен туризъм и образование.

Source: Новини на Народно събрание