Членството на България и Румъния в Шенген ще направи Европа по-сигурна и всички европейски граждани по-спокойни, заяви председателят на парламента Цецка Цачева на срещата си с президента на Германия Йоахим Гаук

Четирима от СК подкрепиха Анастасов, защото "имали кандидат"
31.10.2012
Наградите #ВМУЗЕЯСМЕ на Фондация „Америка за България” бяха връчени в Народното събрание
23.06.2016

Членството на България и Румъния в Шенген ще направи Европа по-сигурна и всички европейски граждани по-спокойни, заяви председателят на парламента Цецка Цачева на срещата си с президента на Германия Йоахим Гаук

Членството на България и Румъния в Шенген ще направи Европа по-сигурна и всички европейски граждани по-спокойни. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с президента на Германия Йоахим Гаук, който е на държавно посещение в България. Председателят на Народното събрание отбеляза, че опазването на външната граница на ЕС е осъзнат от България ангажимент към сигурността на Европа.

Германия оценява усилията и резултатите, които България има в опазването на външната граница на Европейския съюз, каза германският президент. Той отбеляза, че е информиран за желанието на българската страна да се направи следващата стъпка за членство на България в Шенген. За България е изключително важно да продължи реформата в областта съдебната система и стъпките в борбата с корупцията, посочи Йоахим Гаук. По думите му приетите в края на миналата година промени в Конституцията, свързани със съдебната власт, са крачка напред за България и са продиктувани от очакванията на българските граждани.

Акцент в работата на Народното събрание е предприемането на законодателни мерки в сферата на съдебната реформа, които са изходна точка за постигането на още по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, посочи председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че за последните две години са осъществени законодателни и институционални действия за укрепване на независимостта на съдиите и прокурорите, направена е решителна крачка за укрепване на независимостта на съдебната власт и предотвратяването на корупцията сред магистратите с изменения в Конституцията и последвалите ги изменения в структурата и организацията на Висшия съдебен съвет. Предстои да бъде обсъден и подготвеният от правителството законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност към Германия за споделения ценен опит и за осезаемата подкрепа, която ни оказва в тези изключително важни процеси. Германия е готова да подпомогне България за успешно приключване на реформата в съдебната власт, подчерта Йоахим Гаук.

Цецка Цачева подчерта, че между България и Германия има отлични двустранни отношения, които са от стратегическо значение и са приоритет за нашата страна. Радвам се, че те намират поддръжник в лицето на общественик от Вашия ранг, обърна се тя към германския президент и изрази увереност, че визитата ще даде нов тласък в развитието на двустранното партньорство и още по-задълбоченото сътрудничество между България и Германия.

Високо ценя и споделям възгледите Ви за човешките права и свободи, базирани на самосъзнанието и осъзнатата отговорност, които са в основата на съвременното демократично общество, посочи Цецка Цачева. Тя допълни, че в България са добре известни и високо ценени личните заслуги на Йоахим Гаук за борбата със забравата на тоталитарното минало.

С бързи темпове се развива и приятелското парламентарно сътрудничество между България и Германия, основно по линия на групите за приятелство в Народното събрание и Бундестага, посочи Цецка Цачева. Тя припомни, че през миналата година парламентарна делегация, водена от председателя на българския парламент, направи работно посещение в Германия.

Добрите взаимоотношения с България са изключително важни за Германия, посочи Йоахим Гаук. Германия има нужда от надежни и сигурни партньори, не от слаби и несигурни, заяви той и подчерта, че вътрешната стабилност и сигурност на държавите има ключова роля за това.

Source: Новини на Народно събрание