Кметове „многомандатници“

Резултати от мониторинг на средствата за медии в кампанията за местни избори 2015 г.- втора част
13.10.2015
Резултати от мониторинг на средствата за медии в кампанията за местни избори 2015 г.- трета част
23.10.2015

Кметове „многомандатници“

С наближаване на изборния ден зачестиха медийните диспути между кандидатите да заемат кметските постове в редица общини. Настоящи и кандидати за бъдещи кметове спорят за условията на живот в техните общини и плановете за тяхното подобряване.

В тази връзка екипът на блога “Отворен парламент” обработи данните от местните избори през 2003 г., 2007 г. и 2011 г. , както и частичните избори, проведени по места, за да представи общините, чиито кметове са най-подкрепяни от избирателите и са се задържали продължително на своите постове.

Оказа се, че първенец с кметове “многомандатници” е област Благоевград. В общините Белица, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Сатовча и Симитли, настоящите управници са престояли на поста си минимум 12 години. Във всички тези общини, с изключение на Белица, сегашните кметове са кандидати за нов пореден мандат. За кмета на Гоце Делчев – Владимир Москов, това може да бъде шести мандат, след като той вече 20 години заема този пост. Кметът на Петрич Вельо Илиев е изкарал почти 4 мандата – от 2000 г. насам, а Арбен Мименов (кмет на Сатовча) е изкарал с година повече от 1999 г., т.е. 4 пълни мандата.

Кметът на Симитли се кандидатира за четвърти мандат, който със сигурност му е гарантиран чрез „служебна“ победа на предстоящите в неделя избори, защото е единственият желаещ да заеме поста.

За четвърти мандат ще се бори и кметът на Сандански Андон Михайлов.

Една община по-малко, в която избирателите харесват един и същи кмет дългосрочно, нарежда област Добрич на второ място.

Кметът на Генерал Тошево – Димитър Петров (избран от БСП) е заемал поста си 3 мандата от 2003-та година с временно прекъсване, когато е бил заместван от Атанас Атанасов. Сега обаче, е само водач на листата на социалистите за Общински съвет. Три мандата се е задържал и кметът на Каварна. В момента Цонко Цонев (познат в страната и като Кметъла) спазва обещанието си и не се кандидатира за четвърти мандат. Явява се обаче като независим кандидат за общински съветник. По три поредни мандата са изкарали и кметовете на Тервел (Живко Георгиев е бил кмет на общината и мандат 1995 г. – 1999 г.) и Добрич, като и двамата се кандидатират за четвърти пореден. В Добричка община настоящият кмет Петко Петков се задържа на поста си 6 поредни мандата, но въпреки че е издигнат от БСП за техен кандидат и на предстоящите избори, той си прави самоотвод и заявява: “Отивам си от община Добричка след 45 години работа и шест управленски мандата с чест и достойнство. Няма да се кандидатирам повече нито за кмет, нито за общински съветник”.

Анализът на данните показва, че областите, в които има по 4 общини с кметове избирани през 2003 г., 2007 г. и 2011 г., са: Кърджали – общини Джебел, Крумовград, Кърджали, Черноочене; Пловдив – общини Куклен, Сопот, Съединение, Първомай; София област – общини Ботевград, Горна Малина, Чавдар, Челопеч.

Очевидно усилията на управляващия кмет на Горна Малина (в настоящата кампания се кандидатира за общински съветник) са дали своите положителни резултати, защото както стана ясно в последните месеци, общината се сдоби с голям брой новорегистрирани жители.

Картата по-долу представя анализ на резултатите от местни избори в частта кметове
в различните общини за периода 2003 г. – 2011 г.:


 

Открийте ни във 
           Може да следвате „Отворен парламент“ и в 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на „Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение “Институт за развитие на публичната среда” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.