Туристически дестинации в годината на Местни избори – 2015 (история 2)

Туристически дестинации в годината на Местни избори – 2015 (итория 1)
21.06.2015
Туристически дестинации в годината на Местни избори – 2015 (история 3)
23.06.2015

Туристически дестинации в годината на Местни избори – 2015 (история 2)

Продължаваме да разказваме истории за „изборния туризъм“. Вчера описахме ситуацията в с. Тошевци, община Грамада (област Видин), където са се регистрирали по настоящ адрес два пъти повече хора, отколкото са жителите на селцето.

Днес ще разкажем какво се случва в село Горно Камарци, община Горна Малина, Софийска област.

Софийска област е на 3 място по нараснал брой регистрации по настоящ адрес за периода февруари-април 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Нарастването е 4.3 пъти.
В Община Горна Малина има 1017 нови регистрации за изследания период на 2015 г. (февруари- април), срещу 53 за миналата година. В общината живеят по настоящ адрес 5325 души.

В село Горно Камарци новите регистрации са 206, срещу 15 за миналата година, а за цялата 2014 г. те са общо 27.

Жителите на селото са 217. За периода февруари-април 2015 г. са се отрегистрирали по настоящ адрес само 3-ма души. В ударните за регистрации месеци само 1 човек се е регистрирал по постоянен адрес, т.е. само един е решил да се установи трайно в селото.
Тази година през октомври в Горно Камарци ще си избират кмет, след промяната в закона, който предвижда, че населените места с над 100 жители стават кметства. Това обяснява интереса към „заселване“ в селото.

Право да гласуват имат хората, които са с постоянен или настоящ адрес в селото 6 месеца преди изборите – регистрациите им трябва да са направени не по-късно от 25 април 2015 г.

На местните избори през 2011 г. там са гласували само за общински съвет и кмет на община Горна Малина. В избирателния списък е имало 188 души, на избори са се явили 155 души. Предполага се горе-долу толкова ще са избирателите и през октомври 2015 г., но без новодошлите, които са 206. Ако „изборните туристи“ подадат заявление 14 дни преди изборите, те ще могат да гласуват на изборите за кмет и ще влияят върху резултата.
Дали жителите на село Горно Камарци знаят колко привлекателно е станало то за нови жители? Едва ли. Ще го научат в деня на изборите, когато се отворят урните.
За да не се подмени вотът на местните хора, е необходимо да се извърши проверка по документи, дали новите регистрации са направени при спазване на Закона за гражданската регистрация. Такива нарушения вече бяха установени след проверки в област Видин – първенец по регистрации за периода февруари-април 2015 г.
Интересно къде са постоянните адреси на новорегистрираните и защо са решили да мигрират точно в това село – ударно в месеците преди да изтече срокът от 6 месеца за уседналост.

На местните избори през 2011 г. община Горна Малина нашумя със сигнали за използване на „симпатично мастило“ при гласуването и силно напрежение и протести след изборите:

Сега ще влезе в изборната история с множеството „туристи“, населили селата й.
За да разкажем тази история анализирахме отворените данни за регистрации, публиквани от ГРАО на 18 април 2015 г. и данни от сайта на ЦИК.

Графиките ни представят увеличението на регистраците по настоящ адрес по области и общини за периода февруари-април 2015 г. в сравнение със същия период за 2014.

На страницата ни, предоставяща информация за изборния процес http://azglasuvam.net, можете да видите интерактивна карта на регистриралите се по настоящ адрес граждани във всички 265 общини в България, сравнима за периода февруари – април, 2014г. и февруари – април, 2015 г. Цветовото разделение показва, в кои общини са извършени най-много регистрации в последните 3 месеца преди изтичането на срока за уседналост по отношение на местни избори – 2015.


Открийте ни във 

           Може да следвате „Отворен парламент“ и в