За скритото познание в един законопроект

Да се закрие Комисията за досиетата
21.04.2015
По стъпките на „open data“
04.05.2015

За скритото познание в един законопроект

Възникнала в дълбока древност, географията е една от най-старите науки, поставили си за цел да изследват заобикалящите ни обекти от природната среда и случващите се процеси в нея. Терминът за пръв път е използван от Ератостен (276—194 г. пр. н. е.) – древногръцки математик, който се опитвал да определи големината на земята. С течение на времето, обществените процеси на стокообмен и търговия, военни действия и преселения, създали обективната необходимост от изграждането на умения не само за ориентиране по луната, слънцето и звездите, но и от по-добро познаване на обществените процеси в отдалечени кътчета на земята. Това, разбира се, не означава, че днес всеки от нас трябва да може да отговори, коя е столицата на Еритрея (Асмара), но все пак е хубаво, избраните да ни управляват политически представители, да проявяват обща култура – поне що се касае до международни структури, от които част е и България.

Отдавна е известно, че АТАКА не е привърженик на Европейския съюз.
С мотивите на последния внесен от партията законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето обаче, става ясно, че от групата не са докрай наясно и с това, кои са държавите-членки на Съюза.

Още от въвеждащия параграф на мотивите, се разбира, че депутатите не са осъзнали, че държавите-членки в Европейския съюз са 28 (след като Хърватия се присъедини към европейското семейство на 1-и юли 2013 г.).

Но проблемите на АТАКА с информираността за включените в Съюза страни, не се изчерпват само с техния окончателен брой към момента. Въпреки че всички от парламентарната група направиха зрелищно турне до Брюксел през 2013 година, от АТАКА не са запознати с членството на Белгия в Съюза. Прави впечатление, че от семейството на Европейския съюз е изключена и Франция, която както стана ясно от друг скандал, свързан с лидера на парламентарната партия АТАКА, е била предпочитана дестинация за туризъм и отдих през 2013 г. В началото на 2015 г. от парламентарната трибуна Волен Сидеров, анализирайки атентата в Париж, нарече бруталните разстрели в редакцията на френското издание „Шарли Ебдо” “театрална постановка… Тя беше нискобюджетна, за разлика от онази на 11 септември 2001 г., която беше с повече средства, тип холивудска суперпродукция”. Въпреки тази сериозна оценка на случващото се в международен план, от партията му са забравили да включат Франция като държава-членка на ЕС в своите мотиви.

Водени от идеята, че ЕС е обединение на 27 държави и компенсирайки липсата на посочените по-горе Франция, Белгия и Хърватия, от ПП АТАКА са включили Швейцария и Норвегия като пълноправни членки на Съюза.

Участието на Норвегия в Европейското икономическо пространство и произтичащият от това общ вътрешен пазар с ЕС, вероятно има връзка с възникналото объркване на депутатите от партията.Въпреки че сред вносителите на законопроекта има преподавател, юрист, инженери и икономист, а самият лидер на партия АТАКА е бил редактор на вестник в миналото си, следва да посочим и допуснатата правописна грешка в изписването на една от държавите в мотивите към законопроекта – Люксембург е изписана като ЛюксеНбург.

Открийте ни във 
           Може да следвате „Отворен парламент“ и в