АВБ иска въвеждане на смесена избирателна система, а ПФ електронно гласуване само за българите в ЕС (част II)

Частични местни избори в новата община Сърница
19.03.2015
БДЦ внесе законопроект за публичност на лобизма
24.03.2015

АВБ иска въвеждане на смесена избирателна система, а ПФ електронно гласуване само за българите в ЕС (част II)

Президентът Росен Плевнелиев ще свика национален референдум по въпросите на изборното законодателство. Той ще се проведе тази есен заедно с местните избори, обяви в обръщение пред Народното събрание държавният глава в четвъртък.

Въпросите, на които ще отговарят гласоподавателите са трите питания от допитването, което Плевнелиев инициира, но предходния парламент отхвърли. Българските граждани ще трябва да се произнесат дали у нас да има задължително гласуване, електронен вот и мажоритарен елемент в избора.

Блогът „Отворен парламент“ провери нагласите сред партиите в парламента. В първата част на този текст ви представихме мненията на ГЕРБ, РБ, ДПС и БСП. До момента РБ и ДПС се обявиха против задължителното гласуване, а ГЕРБ и БСП „за“.

Във втората част на текста ще прочетете мненията на представителите на АБВ, ПФ, БДЦ и Атака.

Мариана Тодорова: „АБВ е за германската система и прецизиране на темите.“

В АБВ подкрепяме идеята на президента Росен Плевнелиев, защото е символна и знакова. Едва ли има по-подходяща тема за референдума, който е символен за пряката демокрация от това да попиташ гражданите за изборите правила.

Подкрепяме и трите въпроса, но смятаме, че е необходимо веднага да стартира обществена дискусия и по трите теми, защото те освен че дават големи възможности крият и определени рискове. Електронното гласуване е част от бъдещето. За него обаче е необходимо да се види имаме ли капацитет и можем ли да осигурим тайната на вота, например.

Ние се застъпваме за задължителното гласуване, но то крие рискове. Може да доведе до изкривяване на политическия дебат, краен популизъм и ако не се даде възможност за бяла бюлетина – ограничаване на правата на хората. Ако пък се даде възможност за наказателен вот предвидили ли сме какво става ако повечето избиратели се възползват от него?

Колкото до мажоритарния елемент – подкрепяме въвеждането на германската избирателна система – 50 на сто от депутатите да бъдат избирани мажоритарно, 50 пропорционално. Искаме в пропорционалните листи да остане възможност за преференция, но с по-висок праг от сегашния, за да не се получават изкривявания.

Юлиан Ангелова: „Нека въведем електронното гласуване само за българите в ЕС.“

Ние от ПФ сме поели отговорност пред избирателите и настояваме да въведем задължителното гласуване преди местните избори. Нека с тях се проведе референдум, както иска президентът. Но ако видим на него, че гражданите не искат задължително гласуване едва тогава да го премахнем. В този смисъл подкрепяме референдума, но с тази уговорка.

Тезата ни от много години е за въвеждане на задължително гласуване. Смятаме, че така ще се намали корпоративния вот и вота на етно-политическата мафия в България, свързан с ДПС.

Когато говорим за мажоритарния вот – смятаме, че преференцията е част от мажоритарния вот. И тя трябва да остане. Сега ще видим как работи и на местните избори. За въвеждането на смесена система мажоритарна и пропорционална система сме против, защото видяхме как работи тя – ще обслужи големите партии и вотът няма да бъде за личности, а отново партиен.

Ако въведем в България електронното гласуване ще засили корпоративния вот. Нали се сещате, че в общините или в махалите ДПС ще накара не 60 или 70 на сто да гласуват за тях, а 100%. Затова смятаме, че на този етап е разумно да вървим към въвеждане на електронно гласуване за българите в чужбина за страните от ЕС. Тези хора там работят и няма кой да купи, така ще им помогнем да гласуват по-лесно, но няма да помагаме на етно-политическата мафия.

Светлин Танчев:  Три отговора „за“.

В БДЦ подкрепяме инициативата на президента за референдум. Още в предния парламент внесохме предложение за задължително гласуване.

Застъпваме също идеята за електронно гласуване, но с уговорката че трябва да има уверения, че вотът ще бъде защитен. Трябва да бъде повдигнат въпроса за кибер сигурността и сигурността на информацията, а оттам и на електронния вот.

Смятаме също, че мажоритарното гласуване ще бъде доста полезно за България.

Блогът „Отворен парламент“ не успя да се свърже с представител на „Атака“, за да получи подробното становище на партията по идеята на президента. До момента обаче е известно, че въпреки искането на „Атака“ да се въведе задължително гласуване, хората на Волен Сидеров няма да подкрепят предложения от Плевнелиев референдум за изборната система. Според Сидеров електронното гласуване е най-сигурният начин за фалшифициране и купуване на вот.

 

Открийте ни във 
           Може да следвате „Отворен парламент“ и в 
  

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на „Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение “Институт за развитие на публичната среда” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.