С 1 милион разходи за медии ББЦ излиза водач сред следените 40 доставчици на медийни услуги

Междинни резултати от мониторинг на средствата за медии и дарения в кампанията – част трета
02.10.2014
От субсидия или от дарители са подкрепени политиците по пътя към парламента?
01.12.2014

С 1 милион разходи за медии ББЦ излиза водач сред следените 40 доставчици на медийни услуги

Институтът за развитие на публичната среда прави мониторинг на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на оферти за отразяване и публикуване на информация за сключени договори между медиите и кандидатите за предсрочните парламентарни избори 2014г.
Чрез регистъра на Сметната палата се следят ежедневно даренията и средствата на кандидатите, вложени в кампанията

Мониторингът обхваща сайтовете на 40 медии – електронни и печатни – 6 телевизии, 4 радиостанции, 15 вестника и 15 информационни сайтове и агенции.

Според Изборния кодекс медиите следва да публикуват оферти за отразяване 40 дни преди изборния ден.

Данни за сключените договори между медии и участници в изборите се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Предствяме ви  резултати от мониторинга на тези медии, с актуалност към 10 октомври 2014 г. Междинни данни от мониторинга, бяха публикувани на 19 септември и 01 октомври.

В таблицата по-долу са посочени медиите, чиито сайтове са следят, както и данни за това дали има публикувани оферти и информация за подписани договори за отразяване към 10 октомври  2014 г.

Без оферти за отразяване на предизборната кампания останаха сайтът Гласове, в. Черно море и в. Дума.

От включените в мониторинга 40 медии, към 10-ти октомври 2014 г., 27 са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

До края на предизборната кампания 13 от медиите нямат сключени договори или не са публикували сключените такива с участниците. 13-те медии, които не са публикували информация за сключени договори към този момент на своите страници, са: в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Старозагорски новини, Bnews, BGnes, Dir.bg, Гласове, Всеки ден, Novini.bg, Webcafe.bg и Blitz.bg.

Focus News и Радио Фокус продължават с практиката си от евроизборите да публикуват договори с участниците в кампанията, които са в напълно нечетлив формат – снимка, която не позволява да бъдат установени сумите, за които са сключени.

Вестник Струма е публикувал договори, в които сумите с участниците са заличени.

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 10-ти октомври 2014 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).

Посочените суми са без включен ДДС.

В таблицата не са посочени всички суми по договорите, които БНТ е сключила с участниците, като е указано, че някои от тях са заплатени с “медиен пакет”, но само част от договорите за предоставените медийни пакети е налична. Екипът ни се свърза с отдел “Реклама” на БНТ, откъдето ни насочиха към ЦИК, защото те самите нямат възможност да ни предоставят подобна информация.

Според публикуваните данни за договори в 40-те медии, само партия Нова сила към този момент не е изразходвала средства за медийна кампания.

Сумите, за които те са сключили договори, са както следва:

Към 10-ти октомври коалиция “България без цензура” изпреварва другите участници с най-много средства вложени за реклама в медиите – 999 040.75 лв.
Следва БСП – Лява България” – 618 995,68 лв. На трето място остава ДПС – 555 706,05 лв.

Справка с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че14 от 25-те регистрирани партии и коалиции, са декларирали получаването на парични дарения и средства от кандидатите –  АБВ,  АТАКА,  БСП – Лява България, Зелените,  Нова Алтернатива,  Нова България,  Обединена България,  Общество за нова България и  Реформаторски блок, КП България без цензура, НДСВ, КП Патриотичен фронт, ПП Република БГ, СДП.

До 08 октомври  коалиция АБВ е събрала най-много дарения, в размер на 259 562 лв., следвана от коалиция  Реформаторски блок – 157 993,83 лв. На трето място се нареждат дарителите в кампанията на Република БГ – 53 000 лв.

Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню). Освен от дарения кампанията се финансира от средства от субсидиите на партиите, медийни пакети и кредити.
Таванът на разрешените разходи е 3 милиона лева за партии и коалиции.
Окончателните приходи и разходи в кампанията ще станат ясни от отчетите на участниците пред Сметната палата, които се подават до 30 дни след края на кампанията и се публикуват на сайта й в 15 дневен срок.
Към настоящия момент са достъпни само приходите, отразени в електронния регистър на Сметната палата. Всяко получено дарение  и средства от кандидатите трябва да се декларира в 7-дневен срок от получването им.

От публикуваните договори става ясно, че bTV e привлякла най-много  средства за отразяване на кампанията, следвана от Nova и БНТ.

Открийте ни във
Може да следвате „Отворен парламент“ и в