Междинни резултати от мониторинг на средствата за медии и дарения в кампанията – част трета

Медии, партии и избори – изпълнява ли се Изборният кодекс– междинни резултати от мониторинг на предсрочните парламентарни избори 2014 – част втора
19.09.2014
С 1 милион разходи за медии ББЦ излиза водач сред следените 40 доставчици на медийни услуги
10.10.2014

Междинни резултати от мониторинг на средствата за медии и дарения в кампанията – част трета

Институтът за развитие на публичната прави мониторинг на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на оферти за отразяване и публикуване на информация за сключени договори между медиите и кандидатите за предсрочните парламентарни избори 2014г.

Прегледани са сайтовете на 40 медии – електронни и печатни – 6 телевизии, 4 радиостанции, 15 вестника и 15 информационни сайтове и агенции.

Според Изборния кодекс медиите следва да публикуват оферти за отразяване 40 дни преди изборния ден.

Данни за сключените договори между медии и участници в изборите се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Предствяме ви  резултати от мониторинга на тези медии, с актуалност към 1 октомври 2014 г. Междинни данни от мониторинга, бяха публикувани на 19 септември, 2014 г.

В таблицата по-долу са посочени медиите, чиито сайтове са прегледани, както и данни за това дали има публикувани оферти и информация за подписани договори за отразяване към 1 октомври  2014 г.

Въпреки че краят на предизборната кампания е след броени дни, без оферти за отразяване на предизборната кампания остават сайтът Гласове, в. Черно море и в. Дума.

От включените в мониторинга 40 медии, към 1-ви октомври 2014 г., 27 са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

В края на предизборната кампания 13 от медиите  нямат сключени договори или не са публикували сключените такива с участниците в предизборната надпревара. 17-те медии, които не са публикували информация за сключени договори към този момент на своите страници, са: в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Старозагорски новини, Bnews, BGnes, Dir.bg, Гласове, Всекиден, Novini.bg, Webcafe.bg и Blitz.bg.

Focus News и Радио Фокус продължават с практиката си от евроизборите да публикуват договори с участниците в кампанията, които са в напълно нечетлив формат – снимка, която не позволява да бъдат установени сумите, за които са сключени.

Вестник Струма е публкувал договори, в които сумите с участниците са заличени.

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 1-ви октомври 2014 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).


* Данните за БНТ са актуални към 29-ти септември, 2014 г.

В таблицата не са посочени сумите на договорите, които БНТ е сключила с някои от участниците, като е указано, че някои от тях са заплатени с “медиен пакет”. Екипът ни се свърза с отдел “Реклама” на БНТ, откъдето ни насочиха към ЦИК, защото те самите нямат възможност да ни предоставят подобна информация.

Според публикуваните данни за договори в 40-те медии, само партия Нова сила към този момент не е изразходвала средства за медийна кампания. Сумите в договорите са без включен ДДС.

Сумите, за които те са сключили договори, са както следва:

Към 1-ви октомври коалиция “България без цензура” изпреварва другите участници с най-много средства вложени за реклама в медиите – 847 809.15 лв.
Следва БСП – Лява България” – 601 647 лв. На трето място остава ДПС – 541 051.05 лв.

Справка с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че само 9 от 25-те регистрирани партии и коалиции, са декларирали получаването на парични дарения –  АБВ,  АТАКА,  БСП – Лява България, Зелените,  Нова Алтернатива,  Нова България,  Обединена България,  Общество за нова България и  Реформаторски блок.

Към този момент  АБВ е събрала най-много дарения, в размер на 190 120 лв., следвана от  Реформаторски блок – 64 554. На трето място се нареждат дарителите в кампанията на КП БСП – Лява България – 18 360 лв.

Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню). Освен от дарения кампанията се финансира от средства от субсидиите на партиите, медийни пакети и кредити. Окончателните приходи в кампанията ще станат ясни от отчетите на участниците пред Сметната палата, които се подават след края на кампанията.
Към настоящия момент са достъпни само приходите от дарения, отразени в електронния регистър на Сметната палата. Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получването му.

От публикуваните до този момент договори става ясно, че bTV e привлякла най-много  средства за отразяване на кампанията, следван от Nova и БНТ.


Открийте ни във

Може да следвате „Отворен парламент“ и в