Медии, партии и избори – изпълнява ли се Изборният кодекс– междинни резултати от мониторинг на предсрочните парламентарни избори 2014 – част втора

Медии, партии и избори – изпълнява ли се Изборният кодекс– междинни резултати от мониторинг на предсрочните парламентарни избори 2014
10.09.2014
Междинни резултати от мониторинг на средствата за медии и дарения в кампанията – част трета
02.10.2014

Медии, партии и избори – изпълнява ли се Изборният кодекс– междинни резултати от мониторинг на предсрочните парламентарни избори 2014 – част втора

Институтът за развитие на публичната прави мониторинг на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на оферти за отразяване и публикуване на информация за сключени договори между медиите и кандидатите за предсрочните парламентарни избори 2014г.

Прегледани са сайтовете на 40 медии – електронни и печатни – 6 телевизии, 4 радиостанции, 15 вестника и 15 информационни сайтове и агенции.

Според Изборния кодекс медиите следва да  публикуват оферти за отразяване 40 дни преди изборния ден. Данни за сключените договори между медии и участници в изборите се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Предствяме ви за втори път междинните резултати от мониторинга на тези медии, с актуалност към 19 септември 2014г. Първите данни публикувахме на 10 септември 2014 г.

В таблицата по-долу са посочени медиите, чиито сайтове са прегледани, както и данни за това дали има публикувани оферти и информация за подписани договори за отразяване към 19 септември 2014г.

Въз основа на публикуваните данни за договорите на 6 телевизии, 4 радиостанции, 15 вестника и 15 информационни сайтове и агенции, могат да се направят различни разрези.

Както и по време на кампанията за Евроизбори 2014, сайтът Гласове не е публикувал своята оферта. Това към този момент не са направили и от в. Черно море, както и в. Дума. Следва да посочим, че електронното издание Всеки ден вече е публикувал своите тарифи.

От включените в мониторинга 40 медии, към 19 септември 2014 г., само 22 са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Прави впечатление, че въпреки че предизборната кампания е вече в средата, половината от медиите не публикували данни за сключени договори с участниците в предизборната надпревара. 17-те медии, които не са обявили данни към този момент на своите електронни страници, са: ТV7, News7, в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Марица, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски новини, Bnews, BGnes, Dir.bg, Гласове, Всекиден, Novini.bg, Webcafe.bg и Blitz.bg.

Въпреки че са качили договори с участниците от Focus News и Радио Фокус, те са напълно нечетливи във формат снимка и няма как да бъдат отчетени сумите, за които са сключени. В последните две кампании – съществуваше същият проблем с начина, по който Фокус обявяват склучените договори с участниците в изборите.

Вестник Струма е публкувал договор с ПП Република БГ, но стойността на услугата е заличена.

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 19-ти септември 2014 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).

В таблицата не са посочени сумите на договорите, които БНТ е сключила с някои от участниците, като е указано, че с последните е заплатено с “медиен пакет”. Екипът ни се свърза с отдел “Реклама” на БНТ, откъдето ни насочиха към ЦИК, защото те самите нямат възможност да ни предоставят подобна информация.

Според публикуваните договори, показани в таблицата по-долу, към този момент 20 от 25-те регистрирани партии и коалиции в надпреварата за парламентарните избори, са изразходвали средства за медийна кампания. Сумите в договорите са без включен ДДС.

Сумите, за които те са сключили договори, са както следва:

От договорите, подписани до този момент, става ясно, че най-много средства са вложени за реклама в медии от коалиция “БСП – Лява България” – 512 711.7 лв. , следвана от Движението за права и свободи – 506 271,05 лв.

Справка с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че едва 8 от 25-те регистрирани партии и коалиции, са декларирали получаването на дарения – КП АБВ, ПП АТАКА, КП БСП – Лява България, ПП Зелените, ПП Нова Алтернатива, ПП Нова България, ПП Обединена България, ПП Общество за нова България.

Към този момент КП АБВ е събрала най-много дарения, в размер на 138 363 лв., следвана от ПП АТАКА – 16 870 лв. и КП БСП – Лява България – 11 620 лв.

Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню).  Освен от дарения кампанията се финансира от средства от субсидиите на партиите, медийни пакети и кредити. Окончателните приходи в кампанията ще станат ясни от отчетите на участниците пред Сметната палата. Към настоящия момент са достъпни само приходите от дарения, отразени в електронния регистър на Сметната палата. Всяко получено дарение трябва да се декларира в тридневен срок от получването му.

От публикуваните до този момент договори става ясно, че  телевизиите bTV и Nova са привлекли най-много средства за отразяване на кампанията, следвани ежедневниците „Труд“ и „24 часа“. Представените в графиката средстава са без включен ДДС.