Кампанията за дарения на България без Цензура – България без Стиснатост

Невиждан „наблюдателски“ наплив преди изборите за Европейски парламент
24.05.2014
Половината дарения за Бареков над минималната заплата са без декларации за произход на средствата
25.06.2014

Кампанията за дарения на България без Цензура – България без Стиснатост

Наблюдатели, рекрутирани от компания за лесен кредит; застъпници, съгласили се да дадат личните си данни срещу 30 лева – бедни хора се събуждат една сутрин, осъзнавайки, че са се превърнали в елит – най-щедрите дарители за политическа кампания в историята на България. 500 човека, които могат да засрамят всяка американска кампания за набиране на средства, или казано по-просто – България без Цензура отива на европейски избори.


Наблюдатели, рекрутирани от компания за лесен кредит; застъпници, съгласили се да дадат личните си данни срещу 30 лева – бедни хора се събуждат една сутрин, осъзнавайки, че са се превърнали в елит – най-щедрите дарители за политическа кампания в историята на България. 500 човека, които могат да засрамят всяка американска кампания за набиране на средства, или казано по-просто – България без Цензура отива на европейски избори.

След документирането от bTV и Нова ТВ на няколко индивидуални случая на нарушения на Изборния Кодекс, свързани с коалицията зад Николай Бареков, нека погледнем как изглежда цялостната картина на даренията за ББЦ и да преценим дали става въпрос за изолирани случаи, на които телевизиите попадат по щастлива случайност, или данните повдигат сериозни въпроси за някаква по-обща зависимост.

Следната инфографика представя развитието на кампанията във времето от 4-ти април, деня на откриване на сметката на коалицията до 22-и май 2014г.– последния ден за набиране на средства. 
Можете да видите визуализация как се събират в България 1 милион и 200 хиляди за точно 26 дни.

ГРАФИКА 1

Няколко неща веднага правят силно впечатление. Дните, в които има дарения далеч не са равномерно разпределени. Всъщност дарения е имало в само 26 от 49 възможни (50%). За сметка на това, в дните, когато е имало дарения, средно те са били по 20. Общо 251 дарения или 50%, са постъпили само в 5 дни (10%).

В самото сърце на кампанията, от 26 април до 7-и май, за 11 дни  има само едно единствено дарение. По същото време, по всички телевизии текат реклами за ББЦ, пътят от София до Бургас е залят от билборди на партията, а в интернет google ads се грижи ликът на лидера на партията -Николай Бареков, да изкача вежливо изпод всяка втора статия в Гардиън или видео в YouTube.

Друго, което силно се набива на очи е географската концентрация във времето. В много дни изглежда, като че ли даден район се активира за кратко с много дарения, след което замира. Особено бие на очи датата 20-ти април – Великден. Това е и най-активният ден в кампанията, когато Северозападна България, най-бедния регион на Европейския Съюз, светва като дарителска Коледна елха.

Монтана, Враца, Козлодуй – хората там явно виждат възкресението на надеждите си в България без Цензура и хукват да даряват кампанията. Интересното е, че от 113 дарения, 74 са за точно 300 лева. Явно такава е цената на точно това възкресение. По някаква случайност, 300 лева е и точно под лимита, за който не се изисква декларация и подпис.

В рамките на Северозападна България, Великденските дарения са от 21 различни населени места, много от тях села. Можем спокойно да предположим, че на Великден хората са били вкъщи при семействата си на трапеза с козунак и агне. Изниква въпросът, кой и как е ходил да събира тези дарения от толкова много различни места. Как, навръх Великден, докато Николай Бареков е зает да показва мускули по телевизията в пряко предаване от фитнеса, кампанията му показва такива дарителски мускули в селата на Монтана?

Още два момента са много интересни от графиката. Първият е 4-ти април – денят в който се открива дарителската сметка на ББЦ. Още на този ден, явно минути след като някой от кампанията е подписал всички документи в ДСК, вече има опашки от ентусиазирани и информирани дарители – 42-ма на брой, разпръснати от София до Пловдив и Велико Търново.

Вторият интересен момент е в самия край – от 19-ти до 22-ри май. Тогава, въпреки че предизборната кампания вече приключва и по-голямата част от парите би трябвало вече да е изхарчена, вълна от щедри дарители отново залива сметката на ББЦ. За тези четири дни, 99 човека (20% от всички дарители) успяват да внесат своята лепта – общо 622,600 лева, или точно половината от общата сума, внесена за коалицията.

От тях, 42 дарения (420,000 лв.) са в максималния размер от 10 хиляди лева. Тъй като телевизионните спотове, билбордовете и обиколките по страната се заплащат по време на самата дейност, остава мистерия в какви разходи за кампанията са отишли тези 622,000 лева. Особено при положение, че наблюдателите по закон са неплатени доброволци.

На следващата графика можем да видим и разпределението по дни на броя дарения и на сумите получени от тях. Не може да не направи силно впечатление колко сериозно се повишава средният размер на дарението в края на кампанията – картина поставяща сериозни въпроси пред статистическата наука.

ГРАФИКА 2

В заключение, нека помислим върху един последен факт. В предизборната кампания на коалицията на ББЦ, няма нито едно дарение под 200 лева. В държава, където за повечето хора това е огромна част от месечния им доход, е интересно, че нито един дарител не е дал някаква по-скромна сума, в съответствие с данните от набирането на средства за всички други каузи в България.
“Клиентите са ни скъпи”, гласеше един рекламен призив.
Явно кампаниите също.

Открийте ни във
Може да следвате "Отворен парламент" и в