Kак ДАНСwithme се превърна в мишена на мнозинството в парламента

Най-използваните думи в парламента в месеца на извънредните заседания
30.01.2014
Медии, партии и избори – как се изпълнява Изборният кодекс – междинни резултати от мониторинг на Избори 2014
12.05.2014

Kак ДАНСwithme се превърна в мишена на мнозинството в парламента


Парламентарната комисия, която трябва да разследва казуса около бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров и дали той е участвал в схема за пране на пари, всъщност ще се занимава с протестите ДАНСwithme. Това показва проучване на блога „Отворен парламент-граждански гласове“ сред народни представители. Официалното обяснение на председателят на комисията Сияна Фудулова е, че депутатите в нея са сторили всичко, но не получават никаква информация от ДАНС и останалите институции, които трябва да дадат информация за Христо Бисеров. „Всичко, което питахме се оказа следствена тайна. Но ние сме направили опит“, твърди Фудулува.Парламентарната комисия, която трябва да разследва казуса около бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров и дали той е участвал в схема за пране на пари, всъщност ще се занимава с протестите ДАНСwithme. Това показва проучване на блога „Отворен парламент-граждански гласове“ сред народни представители. Официалното обяснение на председателят на комисията Сияна Фудулова е, че депутатите в нея са сторили всичко, но не получават никаква информация от ДАНС и останалите институции, които трябва да дадат информация за Христо Бисеров. „Всичко, което питахме се оказа следствена тайна. Но ние сме направили опит“, твърди Фудулува.

Затова поверената й комисията ще нищи питането имало ли е среща между бившия премиер Бойко Борисов и известния с множество провокации по време на протестите Бисер Миланов – Петното. Този случай бе пришит към комисията „Бисеров“ по желание на управляващите и очаквано се превръща в единствената тема, с която комисията се занимава.

Именно по тази причина депутатите от ГЕРБ напуснаха звеното, а от БСП и ДПС така и не успяват да обяснят защо не успяват да „извадят“ нищо от разследването за Бисеров, при положение, че обект на следствена тайна са били и други случаи, с които парламентът се е занимавал. Последният такъв случай е убитата Мирослава от Перник, в миналия мандат на НС.

В крайна сметка, обаче след изминалата седмица се оказа, че управляващите ще ползват комисията по-скоро предизборно и ще се опитат да умъртвят с нея отново надигащата се протестна вълна.

Ако се окаже, че се е плащало за протести, както сме сигурни, какъв по-добър коз от подобни признания в парламента, от Петното“, твърди депутат от левицата.
Според Фудулова пък е станало недвусмислено ясно, от признанията на Бисер Миланов и на негови приближени, че пари е имало за медии и протестиращи. „Вероятно е предпазлив“, заключи обаче тя, в отговор на въпрос защо не се знае към кои медии и какви групи хора са текли тези ресурси.

Единственото ясно, според управляващите е, че парите са идвали от ГЕРБ. Кой точно е плащал и за какво остава неясно. Помолен да внесе яснота по въпроса членът на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев допусна, че ситуацията е „мъглава, защото се предполага, че този който е плащал няма да иска да си признае“. „Ние се опитваме да разберем донякъде какво се е случило. В комисията Миланов е заявил ясно, че е плащано“, обясни твърди още депутатът, без да поставя под съмнение думите на известния с прякор Петното.

„Той се опитва да прехвърли вината и върху Бареков, че и Бареков е плащал“, твърди още Кутев. „Това, от което разбрахме със сигурност обаче е, че в организацията на всичко е участвал и Борисов“, заявява депутатът.

На въпрос на „Отворен парламент“ защо от миналото лято до момента управляващите непрестанно твърдят, че протестите са платени, а няма никакви доказателства за това и никой не е успял да разбие схемата, социалистът предположи, че това е така „тъй като плащанията са се случвали на 4 очи“. „Как така цяла Европа и цяла България знаят, че има платени и подкупни политици, а схема не е открита – същото е и с протестиращите“, заключи Кутев. „Става дума за криминална дейност, ние виждаме резултатите и затова се опитваме да ги извадим“, смята още депутатът.

Той твърди, че „никога не е спорил, че вълната след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС не е купена“, но след това е имало материално стимулиране. „Онази вълна няма как да е подплатена финансово, хората се възмутиха. Също така не мога да твърдя в момента, че хората които протестират срещу застрояването на Карадере са платени – очевидно имат кауза, но покрай тези каузи се завърта и алъш-вериша“, смята още Антон Кутев.

Той обаче не успя да даде логически издържано обяснение, защо след като парламентът е започнал да се занимава с плащане за протести, депутатите не се занимаят с разследването на БНТ, което доказва, че националистическата партия „Атака“ плаща за протести.

Кутев обясни ситуацията политически: „Парламентарните комисии са политически образувание, те малко или много преследват политически цели. Няма как да не се води политика през тях. Защо Атака не попада в обсега на интереса, първо – те си имат кръг от хора, които са мотивирани да участват в протестите на Атака. И второ – рано или късно това ще се „разследва“, но в това парламентарно мнозинство е естествено, че няма да разследваме Атака и това какви протести са плащали или не – няма как някой да се хвърли в тази ситуация да следи баш Атака дали е плащала на 300 или 500 души“, обясни Кутев.