Праг 5% за преференцията на евроизбори

Колко е важно да владееш чужд език?
14.02.2014
Новият изборен кодекс – ход напред или назад, за връзката между партии и граждани
05.03.2014

Праг 5% за преференцията на евроизбори

След продължителните дебати в пленарна зала по време на второто четене на проекта за Изборен кодекс, депутатите приеха праг 5% за преференцията на евроизбори. .

Проведените през 2009 г. евроизбори доказаха на практика, че предвидената тогава преференция от 15 % е неработеща.

Последвалите разгорещени дебати в предишния парламент доведоха до намаляването и на 6 %, а вчера окончателно българските депутати приеха праг от 5 %.

Един от аргументите за понижаването на прага, който a г-жа Мая Манолова изтъкна е, че при евровота, където партиите имат само една листа за цялата страна, се работи със стотици  хиляди гласове. Първоначало предложеният праг от 7%  е много висок и бе намален на 5% по предложение на ГЕРБ.

При въвеждане на преференциално гласуване, определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни предпочитания (преференции), от това зависи и пренареждането на кандидатите в листата на съответната партия.

Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от определения в закона процент (приетите вчера 5 сто) от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Проведените през 2009 г. евроизбори доказаха на практика, че преференция от 15 % е неработеща. Последвалите разгорещени дебати в предишния парламент доведоха до намаляването и на 6 %, а вчера българските депутати приеха праг от 5 %.

„Отворен парламент” представя как изглежда гласуването с преференция във вариант 15, 6 и 5 процента.

Таблицата представя българските партии, които успяха да се преборят за евродепутати. За всяка една от тях е изчислен броят необходими гласове, които даден кандидат трябва да събере, за да се възползва от преференцията и да изпревари водача в своята листа. За основа са използвани гласовете, получени по време на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, проведени на 7-ми юни 2009 г.
Ако кликнете върху стълбчетата, ще видите колко гласа са необходими за разместване на листата.

Открийте ни във
Може да следвате „Отворен парламент“ и в