Колко е важно да владееш чужд език?

Отсъствията на депутатите (декември)
24.01.2014
Праг 5% за преференцията на евроизбори
21.02.2014

Колко е важно да владееш чужд език?

Политическата седмица е белязана от разгорещени спорове за агитацията в предизборната кампания и езика, на който тя се води. На второ четене днес депутатите приеха агитацията да се води само на български език.

По този повод екипът ни се поинтересува какви чужди езици владеят българските народни представители. В своите профили  на официалната страница на Народното събрание, всеки един от тях е обявил тази информация.


Политическата седмица е белязана от разгорещени спорове за агитацията в предизборната кампания и езика, на който тя се води. На второ четене днес депутатите приеха агитацията да се води само на български език.

По този повод екипът ни се поинтересува какви чужди езици владеят българските народни представители. В своите профили на официалната страница на Народното събрание, всеки един от тях е обявил тази информация.

С най-сериозни лингвистични познания се оказва народният представител Татяна Буруджиева (БСП), владееща 6 чужди езика – гръцки, италиански, испански, френски, английски и руски. След нея, владеещи по 5 чужди езика се нареждат Калин Милчев (БСП), Георги Кадиев (БСП), Явор Куюмджиев (БСП) и Милена Дамянова (ГЕРБ). Четири чужди езика пък говорят депутатите Страхил Ангелов (БСП), Вежди Рашидов (ГЕРБ) и Красимир Ципов (ГЕРБ).

Освен, че е сред депутатите, които боравят с най-много чужди езици, Георги Кадиев е и единственият в парламента, който е декларирал, че знае виетнамски и полски език. Милена Дамянова пък единствена си служи с китайски, като е и една от двамата депутати, които знаят унгарски. Говорейки за познанията по китайски, е редно да посочим, че въпреки липсата на такива, 37 % от депутатите са част от групата за приятелство с Китай (91 народни представители).

В настоящото 42-ро Народно събрание, само един депутат е посочил, че си служи с арабски и това е Семир Абу Мелих от ГЕРБ. От ГЕРБ е и единственият народен представител, който използва словашки език – Ирена Коцева.

Най-разпространения чужд език в българския парламент е руският, като въпреки всички падежи, 170 депутата са посочили, че го владеят. Може би точно тези познания, предопределят фактът, че 55 % от българските депутати (133 народни представители) са част от групата за приятелство с Русия.

Познания по английски език са посочили 148 народни представители. Немски владеят 35 народни представители, френски – 24, турски – 16, испански едва – 6, а италиански – 3.

Депутатите, които не са посочили дали имат познания и по какви чужди езици са те, са едва 25.

Графиките по-долу посочват познанията по руски и английски на народните представители по парламентарни групи:


Открийте ни във

Може да следвате "Отворен парламент" и в