Работата по Изборния кодекс все пак остава за догодина

ГЕРБ обмисля да предложи смесена избирателна система в нов вариант на Изборния кодекс
08.11.2013
Управляващите залагат текст в Изборния кодекс, който да регламентира независим одит на машините и софтуера за вота
22.11.2013

Работата по Изборния кодекс все пак остава за догодина

Въпреки обещанията на управляващите относно новият Изборен кодекс, за който БСП и ДПС поеха ангажимент да бъде приет окончателно до края на тази година, работата по него ще бъде отложена, научи блогът „Отворен парламент“ от народни представители.


Въпреки обещанията на управляващите относно новият Изборен кодекс, за който БСП и ДПС поеха ангажимент да бъде приет окончателно до края на тази година, работата по него ще бъде отложена, научи блогът „Отворен парламент“ от народни представители.

През изминалата седмица председателят на комисията за изготвяне на Изборен кодекс, която приключи дейността си, Мая Манолова съобщи, че до края на ноември БСП има нагласа да внесе своите предложения. Констатацията й обаче сякаш остана незабелязана, на фона на десетките твърдения от страна на социалистите и Движението за права и свободи, че до края на декември нормативният акт трябва да бъде гласуван окончателно.

Изоставането със сроковете бе загатнато още с приключване на дейността на комисията за изготвянето за Изборен кодекс. Органът на практика не изготви проект за нормативен акт, който веднага след това да влезе в правна комисия и да бъде дискутиран и усъвършенстван, а предложи на парламента доклад под формата на чернова, представена от Мая Манолова като „проект на проекта“. Идеята за написване на изцяло нов закон, бе превърната в необходимото отлагане и легитимация на работата на кабинета, защото на заседанията на комисията се „изслушваха“ само предложенията на присъстващите граждани, а народните представители почти не вземаха участие. В крайна сметка помощният парламентарен орган изготви доклад, в който бе създадена само идея за структура на новия закон, но по същество партийните предложения, които ще бъдат разглеждани в пленарна зала не бяха включени.

В средата на октомври, когато комисията на Манолова приключи работа, нейната председателка заяви, че в най-кратки срокове партиите от 42-то Народно събрание трябва да внесат свои предложения за изготвяне на проектозакон, по написания „проект на проекта“. Месец по-късно проверка на блога „Отворен парламент“ показва, че в деловодството на парламента няма постъпили никакви партийни предложения. Въпреки, че първончалните разчети, изказвани публично, сочеха, че през ноември законът трябва да бъде работен в правната комисия.

Едно от обясненията на депутатите е, че с напускането на Христо Бисеров, който е разследван за пране на пари, правната комисия е зациклила в работата си, а ДПС не е изготвило предложенията си. По неофициална информация новите срокове, които управляващите са обсъдили влизат в идната 2014 година. Депутати твърдят, че до декември месец вече трябва да има внесени предложения по Изборния кодекс, а същинската работа по него ще започне след Нова година.

––––––––-
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение “Институт за развитие на публичната среда” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.