ДПС не искат преференция в интегралните бюлетини

Основните тези на БСП за Изборния кодекс: Преференциален вот и изчистване на списъците "после"
09.10.2013
Идеите на "Атака" за Изборния кодекс остават неясни, но управляващите разчитали на гласове в пленарна зала
18.10.2013

ДПС не искат преференция в интегралните бюлетини

Каква избирателна система да бъде въведена за парламентарния вот – мажоритарна или пропорционална с преференция? Задължителна ли да бъде преференцията и какъв да бъде нейният праг? Как трябва да изглежда изборната администрация ЦИК? Как да се осигури равен достъп до медиите на участниците на изборите? Да бъдат ли прочистени избирателните списъци и как да се случи това? Да има ли норма за уседналост или не? Как да се извършва самото гласуване – с бюлетини, машини или смесено?


Това са едни от най-важните въпроси, на които временната комисия за изработване на Изборен кодекс все още не е дала своите отговори, въпреки че според председателя на звеното Мая Манолова, депутатите имат само още едно заседание.

Ето защо, в поредица публикации, блогът „Отворен парлмент – граждански гласове” ще потърси отговори от четирите парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака.


Каква избирателна система да бъде вуведена за парламентарния вот – мажоритарна или пропорционална с преференция? Задължителна ли да бъде преференцията и какъв да бъде нейният праг? Как трябва да изглежда изборната администрация ЦИК? Как да се осигури равен достъп до медиите на участниците на изборите? Да бъдат ли прочистени избирателните списъци и как да се случи това? Да има ли норма за уседналост или не? Как да се извършва самото гласуване – с бюлетини, машини или смесено?

Това са едни от най-важните въпроси, на които временната комисия за изработване на Изборен кодекс все още не е дала своите отговори, въпреки че според председателя на звеното Мая Манолова, депутатите имат само още едно заседание.

Ето защо, в поредица публикации, блогът „Отворен парлмент – граждански гласове” ще потърси отговори от четирите парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака.

Въпреки обраното си поведение от ДПС, които по време на временната комисия за изработване на Изборен кодекс  почти не коментират какви тези ще защитават, неофициално депутати от движението отговориха на въпроси на блога „Отворен парламент- граждански гласове”.

С изричното уточнение, че „по някои въпроси могат да се правят отстъпки” от формацията твърдят, че ще се застъпят за интегралната бюлетина, но задължително без преференция.

„Били сме последователни в това си мнение и досега винаги сме го защитавали – ако има преференция, тя трябва да бъде над 50 на сто, защото иначе се подменя партийната воля”, обясняват депутати.

„Немската избирателна система пък изобщо не може да бъде въведена в България и няма какво да спорим по този въпрос, мисля че всички партии сме на тази теза”, казаха още депутати.

Освен това народните представители на движението ще искат отпадане на т.нар. „уседналост”. „Не е необходимо да си живял някъде, за да гласуваш на местен вот, при условие, че си жител там”, твърдят от ДПС.

Неофициално, обаче се смята, че движението може да изтъргува „ината” си по уседналостта за по-висок преференциален праг, ако изобщо останалите партии успеят да надделеят за такъв.

Към ЦИК от ДПС нямат особени претенции, както те самите твърдят. От движението твърдят, че не искат ЦИК да е постоянно действащ орган, защото членовете нямало какво да правят между изборите. Нямат ясна позиция какви квоти да има и кой да има право да номинира членове на органа.

От ДПС засега са против идеята на БСП държавата да покрива „ваучери” на партии за медийните им участия в частни телевизии и радиа.
„За БНТ и БНР сме склонни това да бъде безплатно”, казват още парламентаристи.

От ПГ на ДПС отказаха да коментират точно каква теза ще застъпят за списъците. „Това е тема на дълъг разговор, но постепенно прочистване е приемливо”, казват народни представители.

За машинното гласуване от движението ще настояват да не се „въвежда ударно”, а „бавно”. „Така или иначе това няма как да се случи на първо време”, допълват от партията.

_____________
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение “Институт за развитие на публичната среда” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.