Основните тези на БСП за Изборния кодекс: Преференциален вот и изчистване на списъците "после"

Депутати от „Атака“ в схватка в белгийски ресторант и самолет
30.09.2013
ДПС не искат преференция в интегралните бюлетини
10.10.2013

Основните тези на БСП за Изборния кодекс: Преференциален вот и изчистване на списъците "после"

Каква избирателна система да бъде въведена за парламентарния вот – мажоритарна или пропорционална с преференция? Задължителна ли да бъде преференцията и какъв да бъде нейният праг? Как трябва да изглежда изборната администрация ЦИК? Как да се осигури равен достъп до медиите на участниците на изборите? Да бъдат ли прочистени избирателните списъци и как да се случи това? Да има ли норма за уседналост или не? Как да се извършва самото гласуване – с бюлетини, машини или смесено?

Това са едни от най-важните въпроси, на които временната комисия за изработване на Изборен кодекс все още не е дала своите отговори, въпреки че според председателя на звеното Мая Манолова, депутатите имат само още едно заседание.

Ето защо, в поредица публикации, блогът „Отворен парлмент – граждански гласове” ще потърси отговори от четирите парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака.


Каква избирателна система да бъде въведена  за парламентарния вот – мажоритарна или пропорционална с преференция? Задължителна ли да бъде преференцията и какъв да бъде нейният праг? Как трябва да изглежда изборната администрация ЦИК? Как да се осигури равен достъп до медиите на участниците на изборите? Да бъдат ли прочистени избирателните списъци и как да се случи това? Да има ли норма за уседналост или не? Как да се извършва самото гласуване – с бюлетини, машини или смесено?

Това са едни от най-важните въпроси, на които временната комисия за изработване на Изборен кодекс все още не е дала своите отговори, въпреки че според председателя на звеното Мая Манолова, депутатите имат само още едно заседание.

Ето защо, в поредица публикации, блогът „Отворен парлмент – граждански гласове” ще потърси отговори от четирите парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака.

Според Българската социалистическа партия (БСП) избирателната система трябва да бъде пропорционална с преференция. „Умуваме вариант това да бъдат 5 или 7 процента, но не мога да се ангажирам с конкретно число”, заяви пред блога народен представител от социалистите, който обаче пожела да остане анонимен, тъй като „политическите решения все още не са съвсем окончателни”.

Левицата не иска преференциалният вот да е задължителен. „Няма как нещо, което е право на някого да го направим задължение”, обясняват от социалистите и признават, че ако има задължителна преференция ще се създаде напрежение в самите партии, защото водачите на листи „по право са най-важните или най-заслужилите”.

БСП ще защитават тезата изборната администрация да бъде „професионална”. „Ще искаме всички да имат квоти и да бъдат доказани специалисти. Ще дадем възможност и на президента да посочи свой човек в ЦИК, като регулаторите, защото това е регулатор на изборите по същество”, казват от БСП, но не са сигурни, че тази им идея ще пожъне успех сред другите партии.

Социалистите лансират и тезата за „ваучери” за партиите, които ще се явяват на национални избори, с които държавата да им поема част от медийните участия в частните медии и безплатни участия на партиите в обществените медии.

От БСП обаче са скептични към „ваучерите”, които да бъдат поемани от държавата  медии. „За обществените медии и безплатните дебати и реклами по тях сме склонни да приемем, но останалото е на ниво идея и не можем да дадем твърд отговор”.

Социалистите ще настояват и за активна регистрация, ама „от другия път”. „Няма как да въведем това веднага, затова ще ползваме евроизборите като база, в която всеки ще се дописва после за парламентарния вот и така се надяваме да изхвърлим мъртвите души за два вота”, твърдят от левицата.

БСП категорично твърдят, че макар партньорите им от ДПС да искат отпадането на т.нар „уседналост”, левицата няма да позволи това да се случи.

Другата основна тема в Изборния кодекс е начина на гласуване. След случая „Костинброд” от БСП и ДПС се застъпиха за въвеждане на машинно гласуване, но това според левицата едва ли ще стане на предстоящите избори.

„Изработването на машини и въвеждането им ще отнеме много време и ще обърка избирателите. Затова ще действаме полека и първо ще въведем експериментално машинно гласуване, а после ще мислим за оставане само на машини, без бюлетини”.

_____________
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение “Институт за развитие на публичната среда” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.