Голямото "он-лайн" пазаруване

„Глас народен, глас социален“ или за българските изборите в социалните медии*
03.06.2013
Свързани фирми, усвоили основната част от средствата за комуникация по Програмата за развитие на селските райони
19.07.2013

Голямото "он-лайн" пазаруване

Прозрачността на медийната собственост е хронична слабост на българската среда. Липсата на адекватна законодателна рамка и политическа воля за справяне с проблема през последните години предизвика международен отзвук и риск от мониторинг на свободата на медиите от страна на Европейската комисия.

Последните данни на европейското представително изследване Евробарометър (от ноември 2012г.) показват, че ролята на интернет като източник на информация става все по-съществена, а процентът българи, които предпочитат да се информират от онлайн социалните медии нараства значително.

Имайки предвид тези особености, както и нарастващите средства за онлайн популяризиране на оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период, си струва да се обърне внимание на няколко големи сделки (състояли се в рамките на два месеца) за закупуване на една от най-големите онлайн медийни групи.

сн. Google


На 03 юли 2013г. Министерски съвет публикува данни за средствата, отпуснати по комуникационните планове на оперативните програми и Програма за развитие на селските райони в периода от 2007 до май 2013г., които според вицепремиерa Зинаида Златанова възлизат на 66 139 000 лв. (преди въведената на 18.07.2013 корекция), а фактически възлизат на 71 637 781 лв.На 13 юли 2013г. Институт за развитие на публичната среда организира и проведе хакатон, на който бяха изследвани данните за изразходваните средства по комуникационните планове.

Парадоксално, но през първите шест години на България като пълноправен член на Европейския съюз, медийната среда в страната трайно се влошава. „Индексът на медийната свобода“, който регистрират от "Репортери без граница" всяка година от 2002г. насам, е един от множeството индикатори, отчитащи съществуващите системни проблеми в българската медийна среда. През 2002г., при създаването на класацията, страната заема 38 позиция – 11 години по-късно България се намира на 87 позиция. От влизането на страната в ЕС през 2007 до сега 2013г. България е изпаднала от 51 на 87 позиция.

Прозрачността на медийната собственост е хронична слабост на българската среда. Липсата на адекватна законодателна рамка и политическа воля за справяне с проблема през последните години предизвика международен отзвук и риск от мониторинг на свободата на медиите от страна на Европейската комисия.

Последните данни на европейското представително изследване Евробарометър (от ноември 2012г.) показват, че ролята на интернет като източник на информация става все по-съществена, а процентът българи, които предпочитат да се информират от онлайн социалните медии нараства значително.

Имайки предвид тези особености, както и нарастващите средства за онлайн популяризиране на оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период, си струва да се обърне внимание на няколко големи сделки (състояли се в рамките на два месеца) за закупуване на едни от най-големите онлайн медийни групи.

В края на месец април 2013г., няколко седмици преди парламентарните избори, България Он Ер ООД изкупува 89% от акциите на Инвестор.бг АД. Сделката е реализирана през фондовата борса за 16 милиона лева. Съдружниците с най-голям дял в България Он Ер ООД са М САТ КЕЙБЪЛ АД, ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА АД, ПЕНСИОННО – ОСИГУРИТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО "ЦКБ СИЛА" АД, както и България Ер, която пък е собственост на "Химимпорт". Онлайн медийната група на Инвестор.бг включва шестнадесет сайта, покриващи различни аудитории, като част от портфолиото им включва Dnes.bg и Investor.bg. Пазардният дял на Инвестор.бг за 2011г. е 10.46% (по данни на IABulgaria), което ги прави втората по влияние онлайн медийна група.

Като участници в разпределението на средства за комуникации по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони за периода от 2007 до 2013г., България Он Ер и свързаните с нея Бранд ню айдиъс, са усволи над 1 100 000 лв. Най-голям дял от тези средства – над 50%, идва от Програмата за развитие на селските райони, следвана от Оперативна програма „Администратирен капацитет“, Оперативна програма „Регионално развитие“, Оперативна програма „Околна среда“.

Седмици преди парламентарните избори е извършена още една сделка на пазара на информационните интернет услуги – Дарик Нюз изкупува Нетинфо от финландската компания “Санома Мегазинс Интернешънъл“, по неофициална информация сделката е за 12 милиона евро. Преди придобиването на Нетинфо, Дарик Нюз притежават седемнадесет интернет сайта, сред които DarikNews.bg Gong.bg DarikFinance.bg Fina.bg Lev.bg Lex.bg Tax.bg Imoti.info Signal.bg Zar.bg Album.bg Log.bg Manoftheyear.bg DarikRadio.bg. Пазарният дял на Дарик Нюз за 2011г. по данни на IABulgaria е 4.28%. От своя страна Нетинфо притежава 16 интернет сайта и 6 мобилни версии, сред тях платформата за видео споделяне Vbox7.com, както и Abv.bg, Dox.bg, Edna.bg, Sinoptik.bg, Sportni.bg, Vesti.bg. Пазарният дял на Нетинфо към 2011г. е 19.75%, което прави компанията най-големия играч на българския пазар. Чрез тази сделка собствениците на Дарик Нюз видимо придобиват значителна част от пазара.

Като участници в разпределението на средства за комуникации по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони за периода от 2007 до 2013г., Дарик Нюз са усволи над 4 200 000лв. Най-големи и приблизително еднакви са сумите получени по Оперативна програма „Околна среда“, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Програма за развитие на селските райони. Останалите програми, по които Дарик Нюз са получили средства са Оперативна програма „Транспорт“ и Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

В началото на месец май 2013г. е извършена още една сделка на пазара на дигиталните медиини компании.
МАГ Адвъртайзинг, собственост на Султанка Костова Кралева, Красен Кирилов Кралев, Павлина Василева, Моллова, купува 87% от акциите на Уеб Медия Груп. Сделката е на стойност 1 478 846 лева. Освен МАГ Адвъртайзинг Красен Кралев притежава и Алтернатив Медия Груп, която е една от най-бързо разрастващите се групи, включваща bulgariautre.bg, sportline.bg, sofiautre.bg и др. Към 2011 г. Уеб Медия Груп притежава около 1% пазарен дял, а портфолиото ѝ включва News.bg, Topsport.bg и други.

Участвайки в конкурсите за разпределение на средства по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони МАГ Адвъртайзинг и свързани с Красен Кралев фирми („Сън медия сървисиз“ АД, ДЗЗД Маг Адвъртайзинг ООД – Агробизнес ПР, „Сън аут ъф хоум медия“ ООД, ) получават малко над 4 000 000 лв. за разглеждания период. Най-големи постъпления са получени по Оперативна програма „Околна среда“ (малко под 50%), следва Програмата за развитие на селските райони (малко над 25%). Значително по-малки суми са получени по Оперативна програма „Регионално развитие“ и Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

Придобиването на интернет медийни групи е очевидна стратегия на големите играчи за заемане на нови територии. Проблемът със свободата на медиите става все по-осезаем и в интернет пространството, тъй като концентрацията на собственост става все по-голяма. В тази ситуация българските потребители се ориентират все повече към алтернативни източници на информация като блоговете, социалните мрежи, институционални сайтове. Едни от основните дефицити, с които се сблъскват обаче заинтересованите лица, са ефективните механизми за граждански контрол, чрез интернет пространството. Подобряването и / или създаването им би могло да неутрализира в известна степен опитите за манипулации чрез информационните интернет медии.

                                                                                                         сн. Google