Правната комисия “седна” на пластмасовата маса на Волен

Като флирт с избирателя
18.06.2013
След бомбата на Хърсев, че протестите влияят негативно на икономиката, двама водещи икономисти – с друга гледна точка
15.07.2013

Правната комисия “седна” на пластмасовата маса на Волен

Депутатите “взеха” субсидиите на извънпарламентарните партии

Ден след като стана ясно, че правната комисия в парламента е провела заседание при безпрецедентната криза, при която депутатите бяха под обсада, а "Атака", които правят кворума в пленарна зала, не се явиха, стана ясно каква е разменната монета за “оцеляването” на кабинета Орешарски.

сн. Оффнюз

На свое заседание в сряда народните избраници от правната комисия в НС приеха предложение на “Атака” да лишат извънпарламентарните партии от държавни субсидии. Депутатите, обаче не намалиха своите. Заседанието е проведено на фона на обсъждане в парламента на Изборен кодекс с част от гражданството и в пълното информационно затъмнение от протестите.Ден след като стана ясно, че правната комисия в парламента е провела заседание при безпрецедентната криза, при която депутатите бяха под обсада, а "Атака", които правят кворума в пленарна зала, не се явиха, стана ясно каква е разменната монета за “оцеляването” на кабинета Орешарски.

На свое заседание в сряда народните избраници от правната комисия в НС приеха предложение на “Атака” да лишат извънпарламентарните партии от държавни субсидии. Депутатите, обаче не намалиха своите. Заседанието е проведено на фона на обсъждане в парламента на Изборен кодекс с част от гражданството и в пълното информационно затъмнение от протестите.
сн. Оффнюз

По неофициална информация от депутати именно този текст в Закона за политическите партии е една част от исканията на Сидеров, за да продължи той да подкрепя управлението. Другото желание на националиста бил постът му в антикорупционната комисия в парламента. “Нямаше как да не гласуваме това предложение, при положение, че това бе цената на оцеляването на кабинета “Орешарски”, заявиха социалисти.

Според тях, обаче подобни искания са блъфове от страна на Волен Сидеров, тъй като той в момента има най-малко поводи да иска избори. “Атака няма да влезе в следващ парламент и едва ли Сидеров ще рискува падането на кабинета, но поне такива искания вербалзиира”, твърдят неофициално депутати.

Предложението бе прието на първо четене на 13 юни. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров тогава мотивира предложението си, че че голяма част от партиите участват на избори, за да получават субсидия. Той повтори, че 6-те партии под 4-процентната бариера, но които са взели над 1% от подадените на изборите гласове, ще вземат на година общо 7 млн. лв. до следващите избори. А тези средства могат да бъдат насочени за други разходи в кризисните времена, каза Сидеров.

“В момента България е в страхотна криза и хората гледат с много отворени очи към всеки един лев, който отива към партиите. Има нагласи у хората партиите да се издържат сами – чрез членове или дарения. Ако сега премахнем партийните субсидии, това ще е силен знак за хората, че ние сме се замислили за тях. Държавният бюджет за обществените радио и телевизия също може да се помисли да се премахне. Ако ще имат субсидия, то нека всички партии да имат безплатна трибуна по време на предизборната кампания. Така ще има равен старт”, аргументира още предложението си Сидеров.

Зад благовидните мотиви на "Атака", според неофициалните признания на техни депутати, се крие ревността към неуспялата да влезе в парламента националистическа партия НФСБ на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Сидеров и Симеонов са довчерашни съратници, а сега делят един и същи електорат, заради което конкуренцията между тях често ескалира дори до физически сблъсъци, както това се случи с репортери на СКАТ и депутати от “Атака”.

Народните представители гласували в сряда на второ четене в правна комисия предложението не успяха да обяснят защо не са намалили субсидиите на своите, парламентарни партии.

Те вече спряха да твърдят и, че на второ четене предложението на “Атака” ще бъде отхвърлено. Преди 10 дни БСП и ДПС отново неофициално заявиха, че между първо и второ четене текстът, който практически обезкръвява извънпарламентарните формации няма да бъде приет в този му вид. Очевидно, обаче преговорите са протекли в интерес на Сидеров.