БАН: Рeторичен и рeторически са дублетни форми

Депутатите категорично отказаха да се лишат от безотчетните си пари, мярката била „популизъм“
04.06.2013
Най-използваните от депутатите думи в първата парламентарна седмица
07.06.2013

БАН: Рeторичен и рeторически са дублетни форми


Вчера в парламента, Лютви Местан се опита да даде урок по български език на депутатите вчера. Поводът бе възглас от представител на ГЕРБ от залата, че Местан казвал неправилно "реторически" вместо "реторичен въпрос".


Вчера в парламента, Лютви Местан се опита да даде урок по български език на депутатите. Поводът бе възглас от представител на ГЕРБ от залата, че Местан казвал неправилно "реторически" вместо "реторичен въпрос".

"Разликата между "реторичен" и "реторически" е разликата между качествените и относителните прилагателни в българския език. Относителните прилагателни не се степенуват. Един въпрос, ако е реторически, той е реторически – не може да бъде по-реторически или най-реторически", обясни Местан.

Даде и пример: "Един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, той не може да бъде по-технически, нито – най-технически".

Видео с обяснението на Местан, може да видите ТУК.

Блогът „Отворен парламент – граждански гласове“ се обади на Института за български език към БАН, от където поискахме становище по спора. Отговорът на експерта от БАН чуйте ТУК.

"Реторичен" и "рeторически" са кодифицирани като дублетни форми – т.е. употребата и по двата начина е правилна.

Няма как да се приеме тълкуването на г-н Местан, че едва ли не „реторичен“ е качествено прилагателно, а „реторически“ е относително прилагателно. Това са две форми на едно и също относително прилагателно, което не може да се степенува.