„Глас народен, глас социален“ или за българските изборите в социалните медии*

Депутатите склонни да извадят НЦИОМ на светло, но без да пипат собствените си привилегии
31.05.2013
Голямото "он-лайн" пазаруване
17.07.2013

„Глас народен, глас социален“ или за българските изборите в социалните медии*

Времето и опитът показват, че на политиците, дръзнали да рискуват да преминат от една епоха в друга, впоследствие са им били отделяни най-много страници в учебниците по история. Доколко влиянието в интернет се преобразува във влияние в реалния живот и доколко резултатите онлайн отговарят на постиженията офлайн?


Времето и опитът показват, че на политиците, дръзнали да рискуват да преминат от една епоха в друга, впоследствие са им били отделяни най-много страници в учебниците по история. В миналото това са личности като Томас Джеферсън, посегнал към силата на вестниците, и Теодор Рузвелт, възползвал се от могъществото на телевизията.

Днес най-влиятелната медия се казва Facebook. Мащабите й са толкова огромни, че ако  Facebook беше страна, то тя щеше да е третата по големина в света след Китай и Индия.
Именно заради способностите на социалните медии, Барак Обама инвестира толкова много сили и средства в интернет кампанията си. Неговият екип използва всяка възможност, за да достигне до потребителите – чрез собствени страници, приложения и реклами. Дигиталният екип на президента на САЩ дори създаде специални инструменти във Facebook, които да информират избирателите за техните права, както и да им дадат възможността да се включат в списъци в подкрепа на своя избранник.

Още повече специалистите от екипа на Барак Обама свързваха всяка дейност на избирателя – препоръка, закупен артикул или дарение, чрез неговия профил във Facebook, като по този начин направиха дейността публична за неговите приятели и същевременно събраха данни за самия него (възраст, пол, местоживеене, интереси и др). Този интуитивен интерфейс едновременно улесни интернет потребителите и напълно законно (с тяхно съгласие) архивира ценна информация. Не след дълго тази комуникационна стратегия даде резултати – 1,3 милиона дарители, всеки от които е допринесъл средно с около 250$.


Facebook фенове

След анализ установихме, че на най-малка официална подкрепа във Facebook се радва партията на ДПС, следвана от ДГИ. Победител в тази своеобразна надпревара бе партията на Светослав Витков – „Глас народен“ с 38 958 фена точно седмица преди изборния ден.


           

Говорещи за това във Facebook

Въпреки преобладаващо ниската или дори отсъстваща ангажираност на потребителите, все пак сме длъжни да признаем, че една от т.нар. традиционни партиите и една от новите партии, обект на нашето изследване, успяха да задържат своите последователи „топли“ и наблизо. Успех, който трябва да бъде отчетен на щабовете, водили дигиталната кампания на ДСБ и „Глас народен“. От друга страна, ако степента на ангажираност във Facebook може да се приеме за социален маркер, то ниските нива, с които се характеризират институциите в мрежата, идват да покажат, че хората не им се доверяват.

Доколко партиите и институциите наистина спечелиха хората за една или друга кауза, най-ясно е илюстрирано следващата графика. Както ясно се вижда на нея най-ниска степен на ангажираност са постигнали от ПП ГЕРБ – едва 3%. Обяснение за тези зависимости ще откриете още в първа глава на изследването